Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Bandırma esnafından ?Batıyoruz? çığlığı

Bandırma esnafından ?Batıyoruz? çığlığı

Bandırma Cumhuriyet Meydanı´nda toplanan esnaf, getirilen kısıtlamalarla telafisi mümkün olmayan işyeri kapanmaları, iflaslar ve işsiz kalan binlerce çalışanla sonuçlanacak yeni kısıtlamaların çare olmadığını belirterek, kısıtlamaların sadece esnaf işyerl

Bandırma Cumhuriyet Meydanı´nda toplanan esnaf, getirilen kısıtlamalarla telafisi mümkün olmayan işyeri kapanmaları, iflaslar ve işsiz kalan binlerce çalışanla sonuçlanacak yeni kısıtlamaların çare olmadığını belirterek, kısıtlamaların sadece esnaf işyerlerine uygulanarak diğer büyük işletmelerin bu kısıtlamaların dışında tutulmasına tepki gösterdi.
Esnaflar adına basın açıklaması Emine Kaya tarafından yapıldı.
Kaya, Bandırma´da aylardır işyerleri kapalı olan ve salgın nedeniyle müşteri kabul etmesi geçici süreyle durdurulan esnaflar olarak yaşadıkları ekonomik sorunları yetkililere duyurmak için burada olduklarını söyledi.
Kaya ?Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl Mart ayında başlayan korona virüs, aramızdan aldığı canların yanı sıra ekonomik hayatımızı da olumsuz yönde etkiledi. Salgının başlamasının hemen ardından barlar, gece kulüpleri, lokantalar, kahvehaneler, kafeterya, çay bahçeleri, internet salonları gibi birçok işyerinin yayınlanan genelgeler sonrası faaliyetleri geçici olarak durduruldu. Mart ayından bu yana bar gibi içkili birçok işyeri açılmazken normalleşme döneminin başlamasıyla haziran ayında bazı işyerleri faaliyetlerine başladı. Belirli kurallar çerçevesinde müşterilerini kabul eden esnafımız, kurulan ekiplerce sıklıkla denetlendi. İşyerlerimizde dezenfektandan ateş ölçerine kadar birçok ürün zorunlu tutuldu ve sosyal mesafe kuralına göre işyerlerimizi tekrar düzenledik. Uygulanan önlemler aylarca kapalı kalan esnafa ekonomik külfet getirmesine karşın, işyerlerimizi insan sağlığını da düşünerek faaliyete geçirip evimize bir somun ekmek götürmenin derdine düştük. Henüz kapalı kaldığımız dönemin yaralarını saramamış ve borçlarımızı ödeyememişken, ?salgının 2. dalgası başladı´ denilerek işyerlerimiz tekrar geçici olarak kapatıldı ve yaklaşık 4 aydan bu yana da ekmek teknelerimizden uzağız. Bu dönemde söz verilen yardım ve destekler ise; ya yetersiz kaldı ya da esnafımız gelen ?RET´ cevaplarıyla bir kez daha mağdur edildi. Yalnızca işyeri sahipleri değil, çalışanlar, müzisyenler, mekânlarımıza malzeme tedarik ettiğimiz farklı iş kollarındaki esnaf arkadaşlarımız da bizlerle birlikte mağdur oldu. Bu dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle müzisyen arkadaşlarımızın intihar haberleriyle sarsıldık.? dedi.
Kaya, devamında şunları söyledi ?Siyasi partilerin kongre salonları tıklım tıklım doldurulurken, AVM´ler çalıştırılırken esnafın kepengi kapalı bırakıldı. Biz sözde destek değil, HES Kodu uygulaması yaparak işyerlerimizi açmak istiyoruz. Geçmişte olduğu gibi dezenfektan, ateş ölçer ve sosyal mesafe gibi kurallara uyarak müşterilerimizi kabul etmek istiyoruz. Yetkililere hep bir ağızdan sesleniyoruz: Bir somun ekmek için buradayız! Kepenkler açılsın istiyoruz?.
Siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de katılarak destek verdiği basın açıklamasında, esnaf ?Sefalet son bulsun, kepenkler açılsın?, ?Müteahhide değil esnafa destek? diye slogan attı.
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli