Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Bandırma körfezindeki renk değişimi halkı tedirgin etti

Bandırma körfezindeki renk değişimi halkı tedirgin etti

Marmara Denizi´nde görülen denizin renk değişimi etkisini Bandırma Körfezi´nde de gösterdi.

Marmara Denizi´nde görülen denizin renk değişimi etkisini Bandırma Körfezi´nde de gösterdi.
Bandırma ilçesinde denizin maviden turkuaz renge bürünmesinin ardından Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı konuyla ilgili açıklama yaptı.
Renk değişiminin bir doğa olayı olduğuna işaret eden Sarı, çevre kirliği olmadığının altını çizdi.
Renk değişiminin alg patlaması olduğu bilgisini de veren Sarı, neden olarak ise çöl tozlarının rüzgârla taşınmasını gösterdi. Sarı ?Bugünlerde denizin renginin açıldığını görüyoruz. Bunun en önemli nedeni bir hafta, 10 gün önce Sahra Çölü´nden gelen tozların Karadeniz Bölgesine taşınmış olması gündüz vakti yağmurların yağıyor olması ve renk değişiminin en önemli nedeni. Çünkü sahradan taşınan tozlar bir demir deposu gibi denizlerin gübrelenmesi gibi bir fonksiyon üstleniyor. Özelikle gündüz yağan yağmurlarla birlikte biyolojik olarak elde edilebilen demir deniz suyuna karıştığında ?Emiliana huxley´ dediğimiz fitoplankton bolca çoğalmaya başlıyor, denizin rengini değiştirmiş oluyor. Denizdeki verimliliği de değiştirmiş oluyor. Şuanda gördüğümüz renk değişimi aslında bir fitoplankton patlaması sonucu. Denizdeki minik bitkicikler dediğimiz fitoplanktonlar aşırı çoğalmasının sonucu. Bu mevsimde aslında biz bunu beklemeyiz. Çünkü daha çok Mart ve Nisan ayı başında böyle alg patlamalarının olması beklenen bir durumdur. Ancak gündüz yağan yağmurlarda çöl tozlarının bu bölgeye taşınması sonucunda gerçekleşmiş oldu. Marmara Denizinin yüzey suları tamamen Karadeniz´den gelen sulardan oluşuyor. Alttan da Akdeniz´in tuzlu ve sıcak suları Karadeniz´e doğru akıyor. Marmara´da sürekli iki akıntı sürekli ters bir şekilde akıyor.? dedi
Renk değişiminin gece yakamoza dönüştüğünü de anlatan Sarı ?Besin zenginleşmesi var. Buna bağlı olarak alg artışı var. Sevindiğimiz şey bu rengin değişmesi insan etkisiyle, evsel atık ya da kirlikten kaynaklanmıyor. Çölden taşınan tozlardan kaynaklanıyor. Kesinlikle bu balıkların lehine bir durum. Balıkların şimdi üreme zamanı. Üreme zamanındaki besinin bolluğu önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde balıkların bol olacağını bize gösterir. Lüferi, hamsi ve sardalyeyi bol bekleyebiliriz. Bunlar için uygun ortam oluşmuş durumda? diye konuştu.
Sarı, denizde yaşanan alg patlamasının 7 ila 10 gün sürmesinin beklendiğini söyledi.
Haber: Erdem Özcan-Tufan Dalgıç



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli