Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Bandırma Körfezi´ni kurtaracak proje

Bandırma Körfezi´ni kurtaracak proje

Bandırma´da atık su ve altyapı projelerini kapsayan 29 milyon 354 milyon Avroluk yatırım için geniş katılımlı toplantı gerçekleştirildi.

Bandırma´da atık su ve altyapı projelerini kapsayan 29 milyon 354 milyon Avroluk yatırım için geniş katılımlı toplantı gerçekleştirildi. Proje maliyetinin yüzde 73,63´ü AB fonlarından, yüzde 10,55 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ödeneği ve 15,83´ünün ise BASKİ, İller Bankası gibi kurumlar tarafından karşılanacağı projede yer aldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın, Avrupa Birliği(AB) fonlarından da yararlanarak Bandırma´da yapacağı ?Atıksu Arıtma Tesisi? projesinin bilgilendirme toplantısı gerçekleşti.
Eti Maden İşletmeleri Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları lokalinde yapılan toplantıya Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi BASKİ Genel Müdürü Talat Özen, BASKİ daire başkanları, Çevre Şehircilik Bakanlığı, AB Yatırımlar Dairesi Başkanlığı ve Balıkesir İl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, AB delegasyonu, CDM proje sorumluları ve AKP Bandırma İlçe Başkanı Alp Bostancı katıldı.
AB fonlarının yanı sıra İller Bankası ödeneklerinden de yararlanılarak yapılacağı belirtilen projeyi hazırlayan CDM yetkililerinin verdiği bilgiye göre; projenin amacının toplum sağlığı ve hijyeni yönünden atık suya bağlı risklerin ortadan kaldırılması yoluyla halka sağlıklı yaşam koşullarının sağlanması, çevrenin ve doğal kaynakların korunması olduğu bildirildi.
Proje kapsamında 2032 yılı için eşdeğer nüfusun 83 bin 834 olduğuna işaret edilirken, ?Hâlen Bandırma´da toplanan atık sular, ön arıtmadan sonra Bandırma Körfezi´ne çeşitli noktalardan deşarj edilmektedir. Proje kapsamında gereken tüm izinlerin alınmasının ardından projenin inşaat aşamasına 2019 yılında başlanması ve atık su arıtma tesisi inşaat aşamasının 2021 yılında tamamlanması planlanmaktadır? denildi.
Projenin genel hedeflerinin ülkenin yüksek düzeyde bir çevresel korumaya ulaşması ve AB su ve atık su sektörü direktiflerine uyumu sağlayarak Türkiye´nin, Avrupa Birliği´ne katılımını hızlandırmak ve yararlanıcıların sürdürülebilir gelişimini desteklemek, Türk mevzuatı ve AB müktesebatına uygun olarak şehirler için bir su ve atık su yönetiminin kurulması ve bölgedeki çevre kirliliğini azaltmak şeklinde belirlendi. Buna göre, Bandırma´nın yanı sıra Çankırı, Tokat´ın Niksar ilçesi, Kastamonu, Kırşehir, Giresun ve Rize´de de aynı projelerin yapılacağı bildirildi.
MİRZA:?BU AYIP ARTIK BİTECEK?
Toplantıda konuşan Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, projeyi desteklediklerini vurgularken, ?Bu projeyi yıllardır bekliyorduk. Bandırma gibi çağdaş ve büyük bir kentin kanalizasyonu yıllardır denize veriliyor. Bandırma, kanalizasyonunu körfeze boşaltma ayıbından nihayet kurtulacak. Bu nedenle yetkililere teşekkür ediyorum? dedi.
AKP Bandırma İlçe Başkanı Alp Bostancı da projenin, Bandırma için önemine dikkati çekti.
BASKİ Genel Müdürü Talat Özen de konuşmasında, projenin tamamlanıp yürürlüğe girmesinin ardından yalnız Bandırma Körfezi´nde değil, Marmara Denizi´nde de kirliliğinin önlenmesine katkı sağlayacağını, buna bağlı olarak denizde balık ve canlı varlığının artacağını belirtti.
Yetkililerce; Bandırma´da hâlen 35 bin metreküp su, 13 bin 380 metreküp atık su çıktığı, projenin ilk nüfus hedefinin 152 bin 774 olduğu kaydedildi. Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli