Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Bandırma Sahil Yenice´de ceviz fidanı bereketi

Bandırma Sahil Yenice´de ceviz fidanı bereketi

Bandırma´da, Sahil Yenice Mahallesi´nde 20 yıl önce başlayan ve her yıl diğer mahallelere de yayılan ceviz fidanı yetiştiriciliğinde hedefin 10 milyon adede ulaşmak olduğu açıklandı.

 Ceviz fidanı yetiştiriciliğinde geçen yıl 1,5 milyon olan ihracatı bu yıl 4 milyona yükseltmeyi hedeflediklerini vurgulayan Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, şunları söyledi:
"Bandırma´da 20 yıl önce başlayan ceviz fidancılığı artarak sürüyor. Türkiye ortalamasının yüzde 90-95 civarını üretiyoruz. İklimimize uygun olması nedeniyle bölgemizde göz aşı sistemiyle fidancılık yapılıyor. Türkiye dışında, Avrupa ülkelerine, Türki Cumhuriyetlere ve diğer dünya ülkelerine de fidan ihraç ediyoruz. Böylece bölgemiz açısından iyi bir gelir kaynağı oluşuyor. Eski yıllarda başlayan üreticilerimiz de, ekim alanlarının yetersizliği nedeniyle tarla kiralayarak üretimlerini artırmayı hedefliyorlar."
Bandırma ve yöresinde yaklaşık 500 dekarlık alanda üretim yapıldığına işaret eden Dönmez, "Bölgemizde, 3,5-4 milyon adet fidan yetiştiriliyor. Aşılama yeni başladı. Ancak fidan sayısının bu yıl daha da artacağını tahmin ediyoruz. Üretimin yüzde 50´lik bölümü yurt dışına ihraç ediliyor. Böylece bölgemiz çiftçisi ve üreticisi açısından iyi bir gelir elde ediliyor" diye konuştu.
Haber : Ahmet Pesen



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli