Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Bandırma ve Erdek körfezinde müsilaj temizliği

Bandırma ve Erdek körfezinde müsilaj temizliği

Erdek İlçesi kırsal Aşağıyapıcı Mahallesi sahilinde vidanjörlerle tonlarca deniz salyası toplandı.

Erdek İlçesi kırsal Aşağıyapıcı Mahallesi sahilinde vidanjörlerle tonlarca deniz salyası toplandı. 

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak öncülüğünde Bandırma´da deniz salyası temizleme seferberliği başlatıldı. 

Bandırma´daki etkinliğe Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir ile resmi kurum ve kuruluşların müdürleri katıldı. Temizlik çalışmalarında Büyükşehir Belediyesine bağlı Başaran 2 isimli müsilaj (salya) toplama gemisi, sahil güvenlik, itfaiye ve balıkçılar da yer aldı. 

Bandırma Körfezi´nde yürütülen çalışmanın ardından basına açıklama yapan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, "22 Maddelik Marmara Denizi eylem planı çerçevesinde ilk uygulamayı Bandırma ilçemizde başlatmış olduk. Birazdan da Erdek´in Aşağıyapıcı mevkiine geçip temizlik faaliyetlerimizi vidanjörlerle devam ettireceğiz. İlimiz bu konu da daha erken pozisyon alan, tedbirleri gözden geçiren konuyu inceleyen değerlendiren bir pozisyonda bulundu. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda, 22 maddelik Marmara Denizi´ni adeta bir kurtarma operasyonu çerçevesinde ele alındığı korunarak, temizlenerek gelecek nesillere tertemiz bırakılacağı bir yeni sürece girdik. Bu sürecin biz de ilimizde takipçisi olacağız" dedi. 

Şıldak, devam eden konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gerek yerel yönetimiz, gerek devletimiz ve hükümetimizin oluşturacağı desteklerle arıtma tesislerimizin yenilenmesi, ileri arıtma tekniklerinin kullanılması, denetimlerin artırılması organize sanayi bölgelerinde, Marmara´yı besleyen akarsuların çok daha yakından takip edilmesi deniz kirliliği yaratan bütün unsurların kontrollü şekilde izlenmesi için 7/24 görev başında olacağız. Marmara Denizi bizim için çok önemli balıkçılık faaliyetleri de dahil, gizli ağları biliyorsunuz eylem planı içinde bunların çok kısa bir sürede kaldırılması da söz konusu da olacak. Takiplerimiz denetimlerimiz, Çevre Şehircilik Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü, Belediyelerimiz bütün kurum ve kuruluşlarımız, sahil güvenliğimiz bütün çalışmalara destek verecek. Yapacağımız koordinasyonla Marmara Denizi içerisinde çok kısa süre içerisinde bu gidişatın duracağını ve denizimizin eskisinden de daha temiz hale geleceğine inanıyorum. Bugünkü etkinliğimiz de çok coşkulu ve geniş katılımlı oldu. Ben bütün destek veren kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyemiz iki haftadır temizlik çalışmalarını gerçekleştiriyordu. Araç gerek ve donanımla bu destekleri devam ettirecek. İnşallah bakanlığımızın da yoğun desteğiyle bu çalışmaları daha da geliştireceğiz.? 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise, Bandırma´da derin deniz deşarjını ileri biyolojik arıtmaya dönüştürdüklerini hatırlattı. 

22 Maddelik eylem planı konusunda da bilgiler aktaran Başkan Yılmaz, "Başlamak bir işin yüzde 50´sini bitirmektir. Yüzeysel temizlikle ilgili de Onyedi Eylül Üniversitemiz ile işbirliği içinde gerek karadan vidanjörlerle, gerek deniz içinde müdahalelerle, gerek balıkçılarımızın desteğiyle bunu ilk yapan illerden biriyiz. Zaten hazırlıklarımızı yapıp biz hemen başlamıştık. Denizin altında olan şeylerin daha aza inmesi için hem bilimsel çalışmaların yapılması lazım hem de var olan koşulların değişmesi lazım. Bununla ilgili de sevindirici haberler geliyor. Karadeniz´den akımın başladığı yönünde haberler geliyor. Bakanımızın, Cumhurbaşkanımızın, tüm siyasi partilerin temsilci olan belediye başkanlarının duruşu çok net Marmara Denizi´ni kesinlikle eski haline dönüştüreceğiz.? diyerek sözlerine ekledi. 

Bandırma´da gerçekleştirilen salya temizleme çalışmaları Erdek´te devam etti. 

Erdek´in Aşağıyapıcı Mahallesi sahilinde bulunan müsilajlar karadan borularla vidanjörlere çekilen

müsilajın yoğunluğu dikkat çekerken, Ankara Büyükşehir Belediyesinden gelen ekipler burada müsilajın temizlenmesinde yeni bir teknik uygulayacağı bilgisini verdi. Uygulanacak teknikle laboratuvarlarda mayalanma yöntemi ile oluşturulan mikroganizmaların müsilaja püskürtülmesi ile etkisiz hale getirilecek bir yöntem uygulanacak. Bu yöntemin temizlik çalışmalarına katılmasıyla Marmara Denizi´nin temiz günlere daha hızlı ulaşması hedefleniyor. Aşağıyapıcı sahilinde gerçekleştirilen temizlik faaliyetlerine katılan Erdekli Milli Sporcular da vali Şıldak ile birlikte kıyıdaki çöpleri toplayıp farkındalık yarattılar.

Haber : Tuncay Ertan



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli