Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Bandırma Ziraat Odası Başkanı Dönmez:

Bandırma Ziraat Odası Başkanı Dönmez:

?Bölgemiz toprakları alternatif tarım için meyve üretimine elverişli?

Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, ?Yaşadığımız Covid-19 salgını, tüm dünyada ve ülkemizde tarımın önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Tarımın, dünyanın gözbebeği olduğu ortaya çıktı? dedi.
Bölgemizde hububat sezonunun rekolte ve fiyat açısından verimli geçtiğini ve çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirten Dönmez, domates ve biber üreticisinin ise zarar ettiğine işaret ederek, şunları söyledi:
?Yakın çevremizde domates ve biber pek üretilmiyor ama Karacabey ve Yenice´de üreticiler var. Bu yörelerde domates ve biberi üreticiden satın alan fabrikaların tek taraflı sözleşme yapmaları ve bu ürünlerde arz fazlalığı, üreticilerin mağduriyetine yol açtı. Girdi fiyatlarının yüksekliği nedeniyle bölgemizde hayvancılık da büyük yara aldı. Buna bağlı olarak küçük ölçekli hayvancılık yapanlardan bu işi bırakanlar var.?
CEVİZ FİDANINDA BU YIL ÜRETİM ARTTI
Bandırma´ya bağlı Sahil Yenice kırsal mahallesinin yıllardır yürüttüğü ceviz fidanı üretimine son dönemlerde Erikli, Ömerköy ve Yeni Yenice mahallelerinin de katıldığına işaret eden Dönmez, ?Bu nedenle son iki yıldır ceviz fidanında üretim fazlalığı vardı. Bu yıl ise normal bir üretim gerçekleşti? diye konuştu.
ZEYTİN BEKLENENİ VEREMEDİ
Bu yılki zeytin sezonunu bölgemiz için bekleneni veremediğini vurgulayan Dönmez, şunları söyledi:
?Bölgemizde iklim koşullarının elverişsizliği ve kuraklık, zeytin rekoltesini ve kalitesini çok düşürdü. Özellikle kırsal mahallelerde bir önceki yıla göre yüzde 30-40 rekolte azalması oldu.?
SULU TARIMA GEÇMELİYİZ
Bölgemizdeki çiftçilerin artık sulu tarımla buluşturulması gerektiğinin altını çizen Dönmez, şunları aktardı:
?Zaten çok kurak bir sezon yaşadık. Bu durum da çiftçimizi çok zorladı. Artık bölgemizdeki Ziraatli, Ömerköy ve Dedeoba göletleri mutlaka tarımla buluşturulmalı ve çiftçimizin göletlerden çok az ücretlerle yararlanması sağlanmalı. Göletlerin kanaletleri devreye alınmalı. Bu gerçekleşirse çiftçimiz çok rahatlar.?
MEYVECİLİĞİ BAŞLATMALIYIZ
Bu yıl üreticilerin, zeytin ürününden bekleneni alamadığını belirterek, bölgemizde alternatif ürünlere yönelmek gerektiğine dikkati çeken Dönmez,
?Sulu tarıma geçildiğinde bölgemiz için en önemli alternatif ürünün meyve olduğunu düşünüyorum. Toprağımızın da meyveciliğe uygun olduğuna inanıyorum? diye konuştu.
MERALAR KORUNMALI
Ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde de meraların mutlaka korunması gerektiğine işaret eden Dönmez, ?Ülkemizde her geçen gün gerileyen hayvancılığın ayağa kalkması için meralarımız ve hayvancılık ihtisas sahalarımız mutlaka korunmalı? dedi.
Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, bölgemiz çiftçisinin bilinçli üretim yaptığını vurgulayarak, ?Çiftçimizin bu bilinç düzeyine ulaşmasında, Halit Sezgin´in başkanlığındaki Bandırma Ticaret Borsası´nın da büyük payı var. Çünkü Borsamız, sık sık düzenlediği paneller, konferanslar ve toplantılarla çiftçimizi, modern üretim konularında bilinçlendiriyor. Borsamıza bu çalışmaları için teşekkür ediyor ve kutluyorum? değerlendirmesinde bulundu.
Dönmez, hükümetin buğday ithal etmesinin, uzun vadede ülkemizdeki buğday üreticisine darbe vuracağını düşündüğünü sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli