Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Bandırma Belediyesi Şantiyesi Eti Maden’e satılıyor

Bandırma Belediyesi Şantiyesi Eti Maden’e satılıyor

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne devri gündeme gelen 157 dönümlük belediye şantiyesinin değeri Kıymet Takdir Komisyonunca 105 milyon olarak belirlendi ve meclisten oybirliğiyle geçti.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne devri gündeme gelen 157 dönümlük belediye şantiyesinin değeri Kıymet Takdir Komisyonunca 105 milyon olarak belirlendi ve meclisten oybirliğiyle geçti. 
Bir diğer devirle ilgili maddede Eti Maden’den teminat mektubu alınmasıyla ilgiliydi. Bu madde de oybirliğiyle meclisten geçti ve Bandırma Belediye Meclisi’nde bulunan tüm siyasi partiler, Eti Maden’in Bandırma’ya yatırım yapmasının önünü açarak kamu yatırımlarının siyaset üstü olduğunu gösterdi. 
AK Parti Bandırma İlçe Başkanı Mehmet Doğan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada yatırımla ilgili bilgi vererek, ferrobor tesisiyle birlikte Bandırma’da istihdam sağlanacağını söyledi. Ferroborun ithal edilen bir ürün olduğuna dikkat çeken Doğan, “Milli ve yerli kaynaklarımız ile ileri teknoloji yatırımlar yaparak artık kendi yerli ferrobor ve bor kabürümüzü üreterek bu alanda dışa bağımlılığı ortadan kaldıracağız” dedi. 
Eti Maden tarafından üretimi yapılan bor ileri ürünlerinin çok geniş bir kullanım alanı olduğuna dikkat çeken Doğan, “Bandırma Eti Maden İşletmeleri hemen yanında bulunan belediye şantiyesini devralmasıyla yeni yatırımlar yapacak. Borkarbür tesisinin inşaatı devam ediyor, şantiye alanında da ferrobor tesisi kurulması planlanıyor. Bor Karbür tesisinin hisselerinin % 90’ı Eti Madende, % 5’i Çinli bir firmaya ve % 5’i de Savunma Bakanlığı’na ait. Borkarbür sert olmasıyla bilinen bir ürün bu nedenle savunma sanayinden otomotive, havacılığa kadar çok geniş bir kullanım alanı var. Ferrobor tesisiyle birlikte Eti Maden ferrobor üretecek. Bu ürününün katı atığı yok. Bu alanda en az 100 kişi çalışacak. Ferobor da çok geniş bir kullanım alanına sahip ve bugün Türkiye ferrobor ihtiyacını ithal ederek karşılıyor. İnşallah yatırım olduğunda artık kendi ihtiyacımızı milli ve yerli imkanlarla kendi üretimimizle karşılayacağız.” diye konuştu. 
FERROBOR NEREDE KULLANILIYOR? 
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğüne kurulacak olan Ferrobor Üretim Tesisi nitelikli çelik ihtiyacına ait, ithal olarak karşılanan önemli bir açığı kapatacak. Ayrıca yatırımın ileri teknoloji ürünlerinin üretilmesinde önemli bir kilometre taşı olması bekleniyor. Ferrobor’un başlıca kullanım alanları ise şu şekilde; C-Mn ve düşük alaşımlı çeliklerin sertliğini artırma, Nd-Fe-B mıknatısların üretimi, hızlı katılaşan malzemelerde azot tutmak, transformatör çekirdekleri, düşük karbonlu soğuk çalışan tellerin üretimi, otomobillerin çelik aksamları, metal enjeksiyon dökümleri, tıp elektroniğinde ve ev elektronik eşyaları.
Haber: Tufan Dalgıç 
 



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false