Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Bandırma Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi Başkanı Güler:

Bandırma Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi Başkanı Güler:

"Marketler Yasası çıkmazsa esnafın dayanacak gücü kalmadı"

Bandırma SS Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Niyazi Güler, Bandırmalı esnafın durumunun genelde iyi olmadığına dikkati çekti. Marketler Yasası`nın aylardır çıkmamasının, küçük esnafın belini bükerek yaşama şansını ortadan kaldırdığına işaret eden Güler, şunları söyledi:
"Bu yasa bir an önce çıkmalı ve büyük marketler hafta sonu kapanmalı. Küçük esnaf ancak bu şekilde biraz olsun rahat nefes alabilir. Yoksa ayakta kalma şansı hemen hemen hiç kalmadı."
1100 ortağa sahip bulunan kooperatifin yönetim kurulu başkanlığını 16 yıldır yürüten, kooperatifte daha önce de 4 yıl başkan yardımcılığı görevinde bulunan Güler, şu değerlendirmede bulundu:
"Ayrıca 35 yıldan bu yana da Bandırma Terziler Odası Başkanıyım. Birçok meslek gibi terzilik de kaybolan meslekler arasında. Konfeksiyonculuk, sanatımızı öldürdü. Üstelik konfeksiyonculukta işçilik de yok. Terzilikte dikilen giyisiler çok daha kaliteli ve konfeksiyona göre daha kalıcı. Ayakkabıcı ve yorgancı esnafı da çok zor günler yaşıyor ve onlar da yok olmak üzere."
Bandırma`da, son yıllarda en çok çay ocağı açıldığını vurgulayan Güler, "Herhalde çay satışları iyi gelir sağlıyor" dedi.
Bandırma SS Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi`nin çalışma ve hizmetleri hakkında da bilgi veren Güler, şöyle konuştu:
"Kooperatifimiz, 1. Grup`ta yer alıyor. Bu nedenle isteyen her ortağına, Türkiye Halk Bankası aracılığıyla 150 bin liraya kadar kredi kullandırabilir. Geride bıraktığımız 2014 yılında ortaklarımıza toplam 15 milyon liralık kredi kullandırdık. Bu kredinin % 98`i geri döndü. Sadece % 2 oranında, yaklaşık 276 bin liralık bir takip oranımız var ki, bu oran genelde çok düşüktür."
Güler, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği(TESKOMB) tarafından kendilerine iletilen Bakanlar Kurulu kararında, el dokumacılığı işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işletmeciliği, çarıkçılık, yemenicilik ve oyacılık gibi sanatların canlandırılmasının istendiğini belirtti.
8 ŞUBAT`TA GENEL KURUL VAR
Kooperatiflerinin, 8 Şubat 2015 tarihinde yapacağı 60. olağan genel kurulunda başkanlığa yeniden aday olduğunu açıklayan Güler, şu değerlendirmede bulundu:
"Başkanlık görevini yürüttüğüm süre içinde hep esnaf arkadaşlarımı kucaklamaya çalıştım ve onların sorunlarının çözümü için yanlarında oldum. Eğer yeniden göreve seçilirsem, bu anlayışımı aynen sürdüreceğim. Ortaklarımızın sağduyusuna güvenim tamdır."
8 Şubat 2015 Pazar günü, eski ismi "Ekol" olan "Ambiante Düğün Salonu`nda, saat 12.00`de başlayacak genel kurulda kooperatif yönetimine, dört yıllık süre için 5 asil üye seçilirken, denetim kurulunda ise üç yıllığına iki kişiye görev verilecek.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı