Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Bandırma Kent Konseyi seçimi yenileniyor

Bandırma Kent Konseyi seçimi yenileniyor

Bandırma Kent Konseyi seçimi için son kararı İlçe Seçim Kurulu verecek.

Bandırma Kent Konseyi seçimi için son kararı İlçe Seçim Kurulu verecek.
Bandırma Kent Konseyi Yürütme Kurulu, en yaşlı üye Fuat Şentürk`ün Başkanlığında ve Başkan Haluk Levent Coşkun`un katılmadığı, 10 Eylül 2014 tarihinde yapılan toplantıda, Kent Konseyi Başkanlığı seçiminin hukuka aykırı davranıldığı gerekçesiyle yenilenmesini kararlaştırdı.
Bu arada Belediye Başkanı Dursun Mirza Genel Sekreterlik için aday göstermediği için yapılan seçimle Sedat Azaklı Genel Sekreterliğe, Can Emre Saymanlığa getirildi.
Aynı toplantıda ayrıca, 25 Haziran 2014 tarihinde yapılan seçimlerde yasaya aykırı davranıldığı gerekçesiyle yok Haluk Levent Coşkun`un Konsey Başkanlığının yok hükmünde sayılması, Kent Konseyi Başkanının yeniden, Yürütme Kuruluna da 7 yedek üyenin seçimi için 29 Eylül 2014 tarihinde olağan toplantı yapılması kararlaştırıldı.
Kararı İlçe Seçim Kurulu verecek
Bandırma Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığına gündeme ilişkin alınan kararın iletildiğini belirten Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri, 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliğinin 11/A maddesinin 2. Bendine uygun olarak seçilmediğinin tespit edildiğini, İlçe Seçim Kurulunun vereceği karardan sonra durumun netlik kazanacağına da ifade ettiler.
Başkan seçiminin yenilenmesi gerekiyor
25 Haziran 2014 tarihinde yapılan genel kurulda Başkanlık seçiminde yasaya aykırı davranıldığının yeni fark edildiğini ifade eden Konsey Yürütme Kurulu üyeleri, “06. 06. 2009 tarihinde resmi gazetede yayınlanan ek 27250 maddesine göre başkanlık seçimlerinin 3 turlu yapılması gerekirken tek turlu seçimle başkanlık sonucu açıklanmıştı. Değiştirilen yönetmeliğe göre başkanlık seçimlerinin 3 turlu yapılması gerekiyordu. İlk turda üye tamsayısının 2/3’ü, ikinci turda ise üye tamsayısının salt çoğunluğu, bu iki turda yeterli oy alınamazsa üçüncü tura en çok oy alan iki aday katılabilirdi. Üçüncü turda ise en çok oy alan aday başkan olacaktı. Buna göre Haluk Levent Coşkun ilk oylamada 62 yerine, 2/3’ün karşılığı olan 110 oy almış olsaydı sorun olmayacaktı. Yönetmelik bu kadar açıkken tek turla 62 oyla Coşkun`un başkanlığa seçilmesinin hukuka aykırı olduğu anlaşılmıştır bu nedenle de yenilenmesi gerekmektedir.” dediler.
Belediye Kanunu’ndaki yeri
Kent Konseyleri; 03.07.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 76. Maddesi ve 08.10.2006 tarih ve 26313 sayılı (06.06.2009 tarih ve 27250 sayılı değişik) Resmi Gazetede yayımlanan Kent Konseyi Yönetmeliği uyarınca Genel Kurul toplantısında oluşturulmakta.
Kent Konseyi Başkanını seçimi
Madde 13:
a- Kent Konseyi Başkanı Genel Kurul tarafından seçilir. Kent Konseyi Başkanının görev süresi Yürütme Kurulunun görev süresiyle paralel olarak ilk dönem için 2 (iki) yıl, ikinci dönem için 3 (üç yıldır) Gizli oy açık sayım esasıyla yapılacak Kent Konseyi Başkanı seçimi için; ilk oylamada üye tam sayısının üçte iki, ikinci oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır.
b- İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyu alan iki aday için üçüncü tur oylama yapılır ve üçüncü tur oylamada en fazla oyu alan aday başkan seçilmiş olur.
Haber: Sayim Alkazak



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli