Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Bandırma Körfezi istasyonu da var

Bandırma Körfezi istasyonu da var

Marmara Denizi’in dibi “oksijensiz” kaldı

Derin deniz kirliliğiyle karşı karşıya kalan Marmara Denizi’ni kurtarmak için “dijital ikizi” oluşturulacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yoğun sanayi ve nüfus baskısı altındaki Marmara Denizi’nin derin deniz kirliliği ile karşı karşıya kaldığına dikkati çekerek, stratejik bir plan hazırladı. Planda, İstanbul Adalar bölgesinde düşük oksijen seviyeleri belirlendiği bildirildi.
Çanakkale ve İstanbul bğazlarının bazı yerlerinde “Çözünmüş Oksijen(ÇO)” değerlerinin kritik seviyelere ulaştığı vurgulanan planda, evsel atık su, hayvan dışkıları ve gübrelerin topraktan çözünerek denize karıştığı belirtildi. Yapılan analizler doğrultusunda, Marmara Denizi’nin “dijital ikizi” oluşturularak üzerinde çalışılacak, “kirleten öder” prensibine göre su tarifesi belirlenecek.        
ZARARLI ALG PATLAMALARI
Bakanlığın hazırladığı “Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı”nda, son yılarda artan kirlilik kaynakları nedeniyle Marmara’nın alt tabaka sularındaki nitrat ve fosfat çözünmesinin arttığı, oksijenin ise azaldığı belirtilerek, “Marmara Denizi, farklı insan baskıları altında ekosistem bozulmasına maruz kalan bir iç deniz durumundadır” denildi.
Planda, evsel, endüstriyel, taşımacılık, kazı ve boşaltım atıkları arıtım ve deşarj sorunlarına dikkat çekilerek, zararlı alg patlamalarının bölgede sıkça yaşandığının altı çizildi.
Marmara Denizi’ndeki bazı sanayi tesislerinin, deniz suyunu ‘soğutma suyu’ olarak kullanıp yeniden denize verdiğine işaret edilen bakanlık çalışmasında, bu tesislerin bölgesel sıcaklık artışına yol açtığı açıklandı.
BANDIRMA KÖRFEZİ İSTASYONU
Denizlerdeki azot ve fosfat düzeyine de dikkat çekilen planda, “Denizdeki toplam fosfor biyojenik kökenli olduğu kadar, evsel ve endüstriyel kaynaklardan, hayvan dışkılarından, tarımda kullanılan gübrelerden ve yağışlarla birlikte topraktan çözünerek denizlere doğrudan veya dolaylı karışır” vurgusu yapıldı.
Fosforlu bileşiklerin Bandırma Körfezi istasyonunda her mevsim, en yüksek seviyede ölçüldüğü belirtilen çalışmada, “Bu durum, sanayi ve evsel baskıların sürekli varlığına işaret edilmektedir” denildi.
SU SICAKLIĞI ARTTI
Marmara Denizi’nde, son 20 yılda 2 dereceye yakın sıcaklık artışı olduğu belirtilen planda, önümüzdeki dönemde, bu analizler doğrultusunda, Marmara Denizi’nin 3 boyutlu modeli ve “dijital ikizi” oluşturularak üzerinde çalışılacak.
Marmara’ya kıyısı bulunan yedi ilden balık numuneleri alınarak analize gönderilecek, müsilajın deniz dibindeki etkisi de mercek altına alınacak.
Marmara Denizi’nde yaşayan kuş, balık ve çeşitli kabuklu gibi tüm hayvanların izlenmelerini öngören yeni plana göre, insan gıdası dışında kalan su üretimine kısıtlama getirilecek. “Kirleten öder” prensibine göre su ve atık su tarifesi belirlenecek.
Haber Merkezi
 



Anahtar Kelimeler: Bandırma Körfezi istasyonu
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false