Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Bandırma’da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

Bandırma’da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

Bandırma’da, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakıldı.

Bandırma’da, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakıldı. 

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. 

Törende konuşan Bandırma Liman Başkanı yardımcısı Bora Ayper şunları aktardı: ”Bugün 96. yılını kutlamakta olduğumuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Ulu Önder Atatürk’ün Yüce Türk Milletine vermiş olduğu en büyük armağanlardan biridir. 1923 yılında kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti’nde bizlere ait ticaret filosu neredeyse yoktu. O tarihlerde kendi kara sularımızda yük ve yolcu taşıma ihtiyacını yabancı bayraklı gemiler karşılıyordu. Kazandığımız büyük zaferin yanında, zor durumda olan bir milletin, ekonomik ve siyasi olarak gelişmesi için Ulu Önder Atatürk 1926 yılında 815 sayılı Kabotaj Kanunu ile kara sularımız içerisinde yapılan deniz taşımacılığını Türk Bayrağı taşıyan gemilerin yapmasını, ticaret hakkının yalnızca Türk vatandaşlarına ait olmasını ve Türk bayraklı deniz araçlarında kaptanlık, baş mühendislik ve benzeri işleri yapma hakkının yalnız Türk vatandaşlarına ait olmasını sağlamış ve bu büyük günü Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak ülkemize armağan etmiştir. Kabotaj kavramı bugünkü Mavi Vatan doktrininde temelini oluşturmuştur.” 

Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören sona erdikten sonra, dört römorkör ile denize açılan Kaymakam Engin Aksakal, Garnizon ve 6. Ana Jet Üssü Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Selahattin Akant, Belediye Başkan Vekili Mesut Özdemir, Bölge Liman Başkanı Kürşat Ayyıldız, Liman İşletme Müdürü Orhan Kılıç, deniz şehitleri anısına “Deniz Şehitleri“ yazan çelengi denize bıraktı.

Haber: Ahmet Pesen 



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false