Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Bandırma’daki tarihi binaların hikâyesi kamuoyu ile paylaşıldı

Bandırma’daki tarihi binaların hikâyesi kamuoyu ile paylaşıldı

Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat ve Kent Konseyi Tarih Çalışma Grubu Üyesi Sema Odacıl, Bandırma’nın tarihi yapıları ve bu yapılar hakkında yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat ve Kent Konseyi Tarih Çalışma Grubu Üyesi Sema Odacıl, Bandırma’nın tarihi yapıları ve bu yapılar hakkında yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. 
Bandırma’nın tarihi değerlerinden Haydar Çavuş Camii’nin önemini anlatan Sema Odacıl, “Bandırma’nın tarihi daha çok Osmanlı’da Haydar Çavuş Camii’nin kurulmasıyla Müslüman ağırlıklı bir şehir olarak kurulmaya başlıyor. Öncesinde Bandırma’daki Müslüman halk, dış taraflarda yaşarken denizcilikle uğraşan gayrimüslimlerde günümüz merkez kısmında yaşıyorlardı. Bandırma’ya gelen Haydar Çavuş, limanın dibine bir camii yaptırıyor. Bu camiyi destekleyecek dükkanlar açıyor, böylelikle Müslüman halk camiye gidip geldikçe şehir merkezine inmeye başlıyor. Yunan işgalinin son günlerinde Müslüman halk Yunan askerleri tarafından şehirden ayrılmadan önce, bombalarla çevrilmiş Haydar Çavuş Camii’ne kapatılmış. Son anda camiden kaçmayı başaran halk canını kurtarmış ancak cami büyük patlamayla ağır hasar almış. Caminin kubbesi uçmuş ve iç kısmı büyük hasara uğramış. İşgal sonrasında Mimar Kemalettin tarafından hazırlanan planla yeniden inşa edilmiş.” dedi. 
Bandırma’nın bir diğer önemli tarihi değeri olan ve uzun yıllardır atıl durumda bulunan Pertevniyal Hastanesi hakkında bilgiler veren Odacıl, “Pertevniyal Hastanesi Cumhuriyet Dönemi’nde kurulmuş ve Türkiye’deki ilk 10 hastane arasında yer alıyormuş, kaloriferli olarak inşa ediliyor ve oldukça ses getiriyor. Kısa zamanda bölge hastanesi konumuna geliyor. Hastanenin ilk başhekimi Atatürk’ün yakın arkadaşı Op. Dr. Necdet Bey.” dedi. 
Atatürk’ün Bandırma’ya armağanı olarak bilinen Nikah Salonu hakkında bilgiler veren Odacıl, “Doldurma denizin üzerine inşa edilen bina liman binası olarak inşa ediliyor. Sonradan uzun süre belediye olarak kullanılıyor.” diye konuştu. 
Sağlık Bilimleri Fakültesi hakkında da bilgiler veren Odacıl, “Osmanlı dönemi yapılarından biri. Askeri hastane olarak kullanılıyor özellikle Çanakkale Savaşı zamanında burada askerler tedavi edilmiş.” dedi. 
Bandırma’nın tarihi yapılarının işgal yıllarında ciddi zarar gördüğünü katılımcılarla paylaşan Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat’ta “Bandırma’nın kurtuluş gününde ne yazık ki Yunanlılar terk ederken Bandırma çok büyük yangına maruz kalıyor. Bu yüzden şehrin büyük bir kısmı harap oluyor. Şehrin içindeki birçok tarihi bina ve kiliseler bu yangınlar sonucunda kül olmuştur. Bu bizim için çok büyük bir kayıptır.’’  Haber Merkezi
 



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı