Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Bandırmalı yazar tez konusu oldu

Bandırmalı yazar tez konusu oldu

18´inci kitabı basılan Bandırmalı Yazar Pakize Başaran´ın 11 romanı, Hacettepe Üniversitesi´nde tez çalışması konusu oldu.

18´inci kitabı basılan Bandırmalı Yazar Pakize Başaran´ın 11 romanı, Hacettepe Üniversitesi´nde tez çalışması konusu oldu.
TEZDE 11 ROMAN DEĞERLENDİRİLDİ
Bandırmalı Yazar Pakize Başaran´ın 11 romanı, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans öğrencisi Yasemin Ercan tarafından hazırlanan tez çalışmasına konu oldu. 2019 yılında hazırlanan tez çalışması, iki bölümde ele alındı. İlk bölümde yazarın hayatına yer verilirken, çalışmanın ikinci bölümünde, ?Benim Doktorum´, ?Sahte Gelin´, ?Köye Dönen Yosma´, ?Meçhule Giden Yol´, ?Şaka Bitti´, ?Seni Yalnız Seni´, ?Aşk Acıları´, ?Devenin Öcü´, ?Büyükler Küçükler ve Köpekler´, ?Döner Koltuk´ ve ?Tekinsizler´ romanları biçimsel özellik, yapı unsurları, tema, adlandırılma, dil ve anlatım bakımlarından kronolojik olarak ele alındı.
BAŞARAN YAZDI, CEM KARACA BESTELEDİ
Tez çalışmasında Başaran´ın hayatına dair çarpıcı detaylara yer verildi. Başaran´ın ?Sonbaharımda Bahar´ adlı şiir kitabında yazdığı ?Unut Beni´ şiiri damadı Cem Karaca tarafından bestelenir. Şarkı, Kanal D´de 3 sezon beğeniyle izlenen ?Öyle Bir Geçer Zaman Ki? dizisinin final sahnesi müziği olarak kullanılmış ve çok dikkat çekmişti. Roman türü dışında şiir, öykü ve radyo piyesleri de yazan Başaran´ın ?Aşk Sadakattir? adlı ilk radyo piyesinde Sadri Alışık ve Aliye Rona gibi ünlü isimler oynar. Yazarın piyesleri hem Türkiye hem de Kıbrıs radyolarında oyunlaştırılır.
İKİ KİTABI SİNEMA FİLMİ OLDU
Başaran´ın ?Benim Doktorum´ kitabı 1951 yılında Coşkun Film tarafından bin 500 liraya satın alınır ve ?Esrarengiz Aşk´ adıyla filme çekilir. 1955 yılında basılan ve satış rekorları kıran ?Köye Dönen Yosma´ kitabı ise kendisinden habersiz filme çekilince yazar tarafından film durdurtulur ve tazminat kazanır. Kitap daha sonra ?Dansöz´ ismiyle filme çekilir. Tezde, kitap kapakları ve ilgi çekici adlandırılmaları yönüyle Başaran´ın romanlarının popüler roman özelliği taşıdığına vurgu yapıldı.
2020 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Eskişehir Şubesi tarafından, ?Yaşam Boyu Onur Ödülü´ne layık görülen Pakize Başaran´ın 18. kitabı ?Bir Yıl Sonra Bugün´ Bandırma Belediye tarafından bastırılmıştı. Haber : Kaan Bingöl



Anahtar Kelimeler: Bandırmalı yazar konusu oldu
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli