Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

BANDIRMA´NIN ÜZÜM AĞASI?

BANDIRMA´NIN ÜZÜM AĞASI?

Hiç bilmediği işe girdi, 40 dönüm üzüm bağı yarattı

Bandırma´nın kırsal mahallesi Yeni Ziraatli Mahallesi´nde 64 yaşındaki Recep Durmaz hiç bilmediği ikinci işinde de başarılı oldu. Daha önce Bandırma´da Ziraat Bahçesi´nde restoran işleten Recep Durmaz hiç bilmediğim bir iş dediği ikinci işinde 40 dönüm alanda 5 bin omca (bağ kütüğü, asma)üzüm bağı oluşturdu. 1 yılın emeğini 2017-2018 mahsulü üzüm hasadı başladı.
Eski restoran sahibi yeni üzüm bağı çiftçisi Recep Durmaz ? Bağ oluşturmak hiç aklımda yoktu. Hiç anlamadığım bir iş olan restoran işinde 35 yıl beni yordu. O mesleği bırakmaya karar verdikten sonra karar verdim. Yaşamım boyunca ben bildiğim işi yapmadım. Bildiğim işe hep uzak kaldım. Bağcılıktan da anlamıyordum ama ben çok hırslı biriyim. Girdiğim işi başarmayı bilirim. Önce 7 dönümlük bir bağ yaptım. Sonra arkası geldi. Geri kalan burası 38 dönüm. Bağcılık ta hemen hemen 10 yıl oldu. 5 yılı amatörceydi ama şimdi profesyonelce yapıyorum. Kurulma sırasında hiç yardım almadım sadece nasıl ekileceğini, kaça kaç ekileceğini öğrendim ve ektim ?dedi. Yıllık üretimin 100 tona yakın olduğunu belirten Durmaz´ın bağında 4 cins üzüm içinde dünyanın en kaliteli üzümlerinden Red Glop üzümünden başka Alfons, Michele Palieri ve Antep karası cinsi üzümleri yetişiyor.
HASAT BAŞLADI
8-10 işçiyle ilk kez bugün başlayan hasadın 2 ay kadar süreceğini belirten Bandırma´nın başarılı iş adamı Recep Durmaz toptan ortalama 3 lira, perakende de 4-5 lira arasında satılacağını söyledi. Sabahın erken saatlerinden itibaren başlayan hasatta seri bir şekilde çalışan işçiler, bir işçinin günde 900 kilogram ile ile 1 ton arasında kesim yaptığını söylüyor. Bandırma piyasasından büyük talep aldığını belirten ve hiç bilmediği işten 40 dönüm üzüm bağı oluşturan ?üzüm ağası? Recep Durmaz Bursa´da da önemli bir marketin de alıcıları arasında olduğunu sözlerine ilave ediyor. Bandırma üzüm piyasasında üzüm bağın en gözde üzümü olan Red Glop cinsi üzüm, ?Recep´in üzümü? diye satılıyor.
Haber : Erdem Özcan



Ali Koç
26.09.2021 20:32:12
Alfanso varsa elinde fiyat nedir Yiğidim? Em.Alb.Ali Koç Çakıl (mah.)köy?

Anahtar Kelimeler: BANDIRMA ÜZÜM AĞASI
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli