Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Bandırmanın kolonyacılıktaki gururu Ruşen Kolonyası

Bandırmanın kolonyacılıktaki gururu Ruşen Kolonyası

Bandırmada kolonyacılık denilince akla gelen ilk isimdir, Mehmet Bozkurt. Bandırmanın ilk kolonyası olan Ruşeni vatandaşlarla buluşturup...

Bandırma`da kolonyacılık denilince akla gelen ilk isimdir, Mehmet Bozkurt. Bandırma`nın ilk kolonyası olan "Ruşen"i vatandaşlarla buluşturup, "Kolonyacı Ruşen" olarak bilinen Mehmet Bozkurt, 1937 yılında, Bandırma`da doğdu. İlk kolonya üretimini gerçekleştirdiği 1960 yılına dönüyoruz, şimdi. Bozkurt, kolonyacılıkla tanışmasını şöyle dile getiriyor:
"Kolonyacılığa başlamadan önce, 1955 yılında evde ördüğüm çorapların satışını yapıyordum. Bu çorapları satmak için geceleri de kahvehanelere gidiyordum. Bu kahvehanelerdeki vatandaşların, `Bize güzel kokular bul` şeklindeki istekleri üzerine,  İstanbul`da araştırmalara başladım. İstanbul`dan, o zaman bulunduğum Erdek`e dek gelen bir firmanın yetkilileri, bana kolonya yapımını öğrettiler. Ancak kolonyadan önce ürettiğim esansları satmaya başladım. Bu esanslar başta Edincik olmak üzere Bandırma`daki vatandaşlarımızın büyük ilgisini çekti. Sonra kolonya üretimine ağırlık verdim."
TÜM SERMAYE, BURUNDUR
Mesleğe son verdiği 1998 yılına dek, Bandırma`da, üç mekanda kolonyacılığı sürdürür, "Kolonyacı Ruşen" Önce hal binası, ardından Sunullah Mahallesi ve son olarak da, eski cumartesi pazarındaki dükkanında, Bandırmalılara ferahlık veren kolonyalarının üretimini yapıp, satışını gerçekleştirir. Bu süre içinde, "Bandırma Baharı", "Sabah Güneşi", "Kalbim Senin", "Aşk Bahçesi", "Sevgi Çiçeği", "Ruşen Zambak", "Erdek Geceleri" ve "Çifte Oluklar" gibi isimler verdiği kolonyalar ürettiğini vurgulayan Bozkurt, mesleğindeki başarının sırrını şöyle anlatıyor:
"Kolonyacılıkta tüm sermaye, burundur. Kolonya üretimi sırasında burnunuzun, kokulara karşı çok duyarlı olması gerekir. Çeşitli isimlerdeki kolonyalarımı, insanların ihtiyaçlarına göre ürettim. İsimlerini de, kokuların özelliklerine göre verdim. Örneğin, Sabah Güneşi`ni, tarlalarda, erken saatlerde, sıcakta çalışmakta olan köylülere sorarak verdim. Aşk Bahçesi, 30 yaş altı, Sevgi Çiçeği ise 30 yaş üstü kişiler için hazırlanmıştır. Tabii ki, işin en büyük sırrı, işimi çok severek yerine getirmemdedir. 1960 yılından, 1998 yılına dek tam 39 yıl, mesleğimi büyük bir tutkuyla yerine getirdim"
"Kolonyacı Ruşen", eğer okumayı düşünmezler ve bu meslekle uğraşmak isterlerse, iki torunu için kaliteli kolonya yapımının formülünü hazırlayarak, onlara verilmek üzere sakladığını sözlerine ekliyor.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı