Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Bandırmasporun eski futbolcusu Sami Sır:Önce tesis ve alt yapı

Bandırmasporun eski futbolcusu Sami Sır:Önce tesis ve alt yapı

Berlin Türk Spor takımı kurucularından olan Sami Sır, Almanyada 16 yıl futbol oynadı.

Berlin Türk Spor takımı kurucularından olan Sami Sır, Almanya`da 16 yıl futbol oynadı.
Bandırma`nın yetiştirdiği eski, amatör futbolculardan Sami Sır, futbol takımlarının başarısında, alt yapılarından gelen kendi çocuklarına ağırlık vermelerinin önemine işaret etti. 75 yaşındaki Sır, futbola, 1956 yılında Bandırma İdmanyurdu Gençlik`te, 16 yaşındayken başladığını vurgularken, daha sonra Susurluk Gençlik, Konya Karagücü ve Kütahya Azotspor`da mücadele ettiğini, ardından Bandırma`da, Marmara Gençlik`te forma giydiğini vurgularken, şunları söyledi:
"Marmara Gençlik takımı forması altında, 1964-1965 sezonunda büyük başarı elde ettik. Son maçımızda, İstanbul`da, Mithat-paşa Stadı`nda (İnönü), Alibeyköyspor`u 4-0 yenerek, 1. Amatör Lig Bölge Şampiyonu olduk. İstanbul`dan, gemiyle dönüşümüzde binlerce Bandırmalı tarafından karşılandığımız günü hiç unutamıyorum. Aynı sezon sonunda, Bandırma`daki iki güçlü amatör kulüp olan İdmanyurdu Gençlik ve Marmara Gençlik`in birleşmesiyle Bandırmaspor Kulübü kuruldu. Hasan Sur`un başkanlığındaki bordo-beyazlı kulübün yönetim kurulunda da, İdmanyurdu Gençlik ve Marmara Gençlik`in yöneticileri yer aldı. Bandırmaspor forması altında ben de birkaç maç forma giydim. O sezon, kendi evimizde oynamamız gereken maçları Balıkesir Atatürk Stadı`nda oynamak zorunda kalıyorduk. Sezonun ikinci maçında, Balıkesir`deki Ülküspor maçında sağbek olarak oynuyordum. Ülküspor`u, maçın sonlarına doğru benim verdiğim pası, Özkan Kıvanç`ın(Bacak Özkan) rövaşata ile gole çevirmesiyle 1-0 yendiğimiz maçı unutamam. Ardından, Ankara`da, gol düellosu şeklinde geçen maçta Hacettepe`ye 4-3 yenilmiştik."
Bandırmaspor`un ardından Almanya`ya giderek, başta Berlin Türk Spor olmak üzere çeşitli Alman takımlarında, 37 yaşına dek oynadığını belirten Sami Sır, şöyle konuştu:
"25 yıllık futbolculuk yaşamımda, doğum yerim Bandırma`nın yeri ayrıdır. O yıllarda, gerek amatör takımlarımız ve gerekse Bandırmaspor`da yer alan futbolcular arasında büyük bir dayanışma vardı. Bandırmaspor`un temelini ise Bandırmalı gençler oluşturuyordu. Benimle birlikte Özkan Kıvanç, Cavit Aydın, Apo Çetin, Seracettin Kırklar gibi bu yörenin çocukları forma giyiyordu. O yıllarda, Bandırma`da, spor tesisi olarak yalnızca Cinçukuru`ndaki kömür tozlu saha vardı. Teknik-taktikten çok, kondisyona ve güce dayalı bir oyun vardı ama yardımlaşma ve takım ruhu mükemmeldi. Sonra Almanya`daki yıllarımda, modern çim sahaları ve alt yapılara verilen önemi gördüm. Günümüzde artık bir sanayi durumuna gelen futbolda alt yapılar ve eğitim, son derece önem kazandı."
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı