Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Bandırma Ticaret Borsası'ndan, TOBB'a yazılı başvuru

Bandırma Ticaret Borsası

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile Gıda Kontrol Genel Müdürlüklerine başvurarak, Edincik'te son günlerde yaşanan Kuş Gribi nedeniyle itlaf edilen tavuklar için devletin ödeyeceği tazminata ek ol

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile Gıda Kontrol Genel Müdürlüklerine başvurarak, Edincik'te son günlerde yaşanan Kuş Gribi nedeniyle itlaf edilen tavuklar için devletin ödeyeceği tazminata ek olarak ayrıca 860 bin kanatlı için daha tazminat ödenmesini istediklerini açıkladı. Bu konuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'na da gönderdikleri yazıyla destek istediklerini vurgulayan Sezgin, konuyu geçtiğimiz hafta içinde Balıkesir'e gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Gıda Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol'a da ilettiklerini belirtti.
Sezgin'in, destek için TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na gönderdiği yazı şöyle:
Bandırma, ülkemizin yumurta üretiminin yaklaşık % 20'sine karşılık gelen üretim kapasitesine sahiptir. Şehrimizin önemli yumurta üretim yerlerinden biri olan Edincik, son günlerde Kuş Gribi hastalığı musibetiyle uğraşmakta, yumurta üreticisi üyelerimiz büyük zarara uğramaktadır. Edincik'te hastalığın tespit edildiği ilk işletme hareket noktası olmak üzere kuş uçumu 19 kilometre çaplı daireler içinde kalan işletmeler karantina altına alınmıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileriyle Bandırma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı çalışmalar sonucunda öncelikle bu musibet, belli bir alan içinde tutulmuş, kalmıştır. Bu önemli çalışma sonucunda şehrimizde diğer bölgelerdeki işletmeler etkilenmemiştir. Ancak etkilenen işletmelerde zarar büyüktür. Yetkililerin çalışmaları ile tespit edilen, sayıları belgelerle belli olan yumurtacı tavuklar itlaf edilmektedir. Bandırma Yumurta Üreticileri Birliği'nden alınan rakamlar şöyledir:
İşletme sahiplerince itlaf edilen tavuk adedi : 311.360
İşletme sahiplerince kesime gönderilen tavuk adedi: 548.200
Bakanlık yetkililerince itlaf edilen tavuk adedi : 1.460.862
İşletmelerdeki toplam tavuk adedi : 2.320.422
Kuş Gribi hastalığı ile mücadele eden ve şehrimizin ekonomisine katkısı olan Borsamız üyelerinin zararı devletimiz tarafından bir şekilde tazmin edilecektir. Buna hiç kuşku duymuyoruz. Ancak, üyelerimizin tekrar üretime başlayabilmeleri için tarafımıza ilettikleri talepleri şöyledir:
1) Kuş Gribi tazminat tarihi olarak 1 Nisan 2015 esas alınmalıdır.(Bakanlık yetkililerinin 2 Mayıs 2015 tarihini esas alması durumunda daha önce hastalık olmadığı halde hastalık bulaşmaması için imha edilen veya kesime gönderilen tavukların da tazminat kapsamına alınması gerekmektedir.)
2) Kümes ekipman ve teçhizatlarının gelişmesi için hibe ve destekleme çalışmalarının yapılması yerinde olacaktır.
3) İşletmelerde yeniden üretime başlanabilmesi için uygun kredi çalışmalarının yapılmasını bekliyoruz.
Üretmeden kalkınma olmayacağını bizler iyi bilmekteyiz. Gerçekten çalışan, üreten, ekonomiye katkı sağlayan üyelerimizin yaşadığı sıkıntıların giderilmesi konusunda sizin daha önceki çalışmalarınızı hiç unutmadık. Bu konuda da çaba göstereceğinizden hiç kuşkumuz yoktur. Yoğun işlerinizde kolaylıklar diler, saygılarımızı sunarız.”
Haber : Önder Balıkçı



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı