Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

BANVİT A.Ş.den koku açıklaması

BANVİT A.Ş.den koku açıklaması

Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener: Büyükbaş hayvan sayısı azaltılacak, diğer önlemler alınacak

BANVİT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, son dönemlerde Bandırma`da hissedilen koku ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
Görener, açıklamasında şunları söyledi:
"Son zamanlarda, Külefli Köyü sınırları içinde yer alan besi çiftliğinden kaynaklanan kokunun, Paşabayır Mahallesi sâkinlerini rahatsız ettiği iddiası ile olarak bazı açıklamalar medyada yer almaktadır.
Paşabayır Mahallesi`ne Bandırma çöplüğü 4,1 kilometre, Edincik tavuk kümesleri 7,3 kilometre, Külefli`deki besi çiftliğimiz ise 7,4 kilometredir. Bu çiftliğimizi 2006 yılında doldurmaya başladık. 2009 yılına geldiğimizde, çiftlikteki hayvan sayımız neredeyse şimdiki kadardı. Ancak koku ile ilgili iddialar son zamanlarda, özellikle ithalatın serbest bırakılmasından sonra, 2011 yılında başladı. Limana gelen sığır gemilerini, gümrük alanında bekletilen büyükbaş kamyonları da göz ardı edemeyiz.
Doğrudur, 80 kişinin çalışmakta olduğu besi çiftliğimiz, Bandırma`nın tam güneyinde yer almaktadır. Bandırma`da rüzgâr, nadir de olsa bazen lodos, kıble ve keşişleme olmak üzere güneyden esmektedir. Yine doğrudur, her koku gibi besi çiftliklerinin kokusu da rüzgâr ile kısmen taşınabilir.
Banvit`in olumlu yanlarından biri de, çevresine duyarlılığıdır. Amacımız, sürdürülebilir üretim sürecinde tüm paydaşlarımıza karşı duyarlı olmaktır. Bu çerçevede her ne kadar ciddi mâliyet artışı yaşayacak olsak da, Külefli çiftliğimizde gerçekleştireceğimiz değişiklikler şunlardır:
* Külefli çiftliğindeki büyükbaş hayvan sayımızı 19.200`den, 12.600`e düşürerek, mevcudun 2/3`ü oranında çalıştıracağız. Bu da, 24.000 adet kurulu kapasitenin % 52`sine denk gelmektedir.
* Yaptığımız gübre stoklama işlemini ortadan kaldırılacak.
* Öncelikle dışkıyı ve kokuyu azaltmak için yurt dışından uzmanlarla yeni yem rasyonları üzerinde çalışılacak.
* Kokuyu azaltmak için organik spreyler kullanılacak.
* Gübre, kapalı bir ortama alınarak, kokuyu azaltacak biyogaz üretim projesi devreye sokulacak."
Görener, Külefli çiftliğindeki 4.000 büyükbaş hayvanın, Torbalı`da aldıkları çiftliğe iki hafta içinde taşınacağını sözlerine ekledi.
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu