Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Başkan Yücel Yılmaz, Paşa’nın Fermanı için girişimleri başlattı

Başkan Yücel Yılmaz, Paşa’nın Fermanı için girişimleri başlattı

İnfiltere-Londra’da 980 bin Türk Lirasına müzayede de satışı çıkarılması planlanan Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in Zağanos Paşa Fermanı’nın Balıkesir’e kazandırılması için Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz

İnfiltere-Londra’da 980 bin Türk Lirasına müzayede de satışı çıkarılması planlanan Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in Zağanos Paşa Fermanı’nın Balıkesir’e kazandırılması için Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz devreye girdi. 
Başkan Yılmaz’ın girişimleriyle devreye giren Bakanlığın ivedilikle müdahale etmesi sonucu kaçak yollarla yurtdışına çıkarılan fermanın Türkiye’ye iadesi için resmi girişim başlatıldı. 
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Londra’da açık arttırmaya çıkarılacağı söylenen Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in Zağanos Paşa Fermanı’nın ilimize kazandırılmasına yönelik harekete geçti. 
Londra’da 80 bin Pound’a (980 bin TL) satışa çıkacak olan; Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet Han tarafından Vezir-i Azam Zağanos Paşa’nın Balıkesir’deki imaretleri için verdiği Hicri 866 tarihli (1462) fermanın Balıkesir’e kazandırılması için kolları sıvadı. 
Fatih Sultan Mehmet Han'a ait tuğralı eser olan fermanın satışı Londra'da Exceptional Islamic Ottoman & Indian Art Sale adlı müzayede, 21 Ekim 2021 günü yapılması planlanıyordu. 
Türkiye’ye iadesi ya da müzayede yapılması halinde tarihi eserin her türlü şehrimize kazandırılması için Büyükşehir Belediye Meclisi’nden yetki isteme hazırlıklarına başlayan Başkan Yılmaz, aynı zamanda da Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile irtibata geçti. Bakanlık konuyu ivedilikle gündeme aldı. 114 santim uzunluğunda ve 20,5 santim genişliğinde, 21 kat olan fermanın ülkemizden kaçak yollarla yurtdışına çıkarılması söz konusu olması üzerine müzayedenin durdurularak fermanın iadesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü nezdinde resmi girişimlere başlanıldı. 
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli