Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Bayat ekmekleri israf etmeyecek öneri

Bayat ekmekleri israf etmeyecek öneri

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri Nizamettin Şenköylü, ekmek israfının önlenmesi için bayat ekmeklerin hayvan beslemede kullanılmasını önerdi

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri Nizamettin Şenköylü, ekmek israfının önlenmesi için bayat ekmeklerin hayvan beslemede kullanılmasını önerdi.
Şenköylü, ekmek israfının önlenmesine ilişkin önerilerini anlattı.
Karma yemde yaklaşık 20 tür madde kullanıldığını ve yüzde 5`inin mısırdan oluştuğunu belirten Şenköylü, ``Mısır yerine ekmek koyabiliriz. Diğer bir deyişle karma yemin içerisine yüzde 5 oranında bayat ekmek katılabilir. Bir hayvana her gün bir bayat ekmek verilebilir. Günlük yem miktarı 5 kilogram civarında. Bir ekmeğin ortalama 250-300 gram olduğunu göz önüne alırsak toplam yemin 20`de biri ekmek olabilir`` diye konuştu.
Bayat ekmeklerin yeme katılabilmesi için küf içermemesi gerektiğini vurgulayan Şenköylü, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği olarak ekmek israfının önlenmesi için Türkiye Fırıncılar Federasyonu ile de görüşeceklerini kaydetti.
``Tam buğday ekmeği tüketiminin yanındayız``
Tam buğday ekmeği tüketiminin, beyaz ekmeğin yerini alması halinde buğday kepeğinin ekmek üretiminde kullanılacağına dikkati çeken Şenköylü, bu durumda yem sanayinin kepek ithalatına yöneleceğini bildirdi.
Şenköylü, sözlerini şöyle sürdürdü: ``Türkiye`nin kepek ihtiyacı sadece buğdaydan karşılanmıyor. Çavdar, çeltik ve pirinçten de kepek elde ediliyor. Ancak insan sağlığı için en iyisi buğday unundan elde edilen ekmek. Bundaki kepek ayrıştırılınca insanımız bu besinden mahrum kalıyor. Bu politikaların bir an önce uygulanması lazım. Yem sektörü kendi hammaddesini bulacaktır. İç piyasada bulunamıyorsa ithal ederiz. Kepek fiyatları artacak diye sağlıklı beslenmemizde bu kadar önemli bir üründen vazgeçemeyiz. Saman bile ithal ettik. Bu ithal edilecek diye bundan vazgeçemeyiz.``
Fırıncılardan öneriye destek
Şenköylü`nün önerisine, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı`dan da destek geldi. Öneriyi değerlendireceklerini belirten Balcı, ekmek israfının önlenmesi konusunda çözüme ulaşılmasını temenni etti.
Yıllık 2 milyardan fazla ekmek israfı
``Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası`` çerçevesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisi`nin tarafından yaptırılan ``Ekmek İsrafı ve Tüketici Alışkanlıkları`` araştırmasına göre, 2012 yılı itibarıyla günde 25 bin 295 ton, yılda 9,2 milyon ton ekmek üretiliyor.
250 gramlık ekmek baz alınarak günlük yaklaşık 6 milyon, yıllık ise 2 milyar adetten fazla ekmek israf ediliyor.
İsrafın ülkeye ekonomik yükü ise ekmeğin kilogram fiyatından (2,80 TL) hesapla, yıllık 1,546 milyar TL`ye denk geliyor.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli