Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Baykal Edremit´te ?Hayır?ın gerekçelerini açıkladı

Baykal Edremit´te ?Hayır?ın gerekçelerini açıkladı

CHP Genel eski Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, referandum çalışması kapsamında ziyaret ettiği Edremit İlçesi´nde halka seslendi.

CHP Genel eski Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, referandum çalışması kapsamında ziyaret ettiği Edremit İlçesi´nde halka seslendi.
Referanduma katılımın tam olmasını isteyen Baykal, "Referanduma katılmayana kız vermeyin" dedi.
CHP´nin eski lideri Baykal referandum çalışmalarında bulunmak üzere Edremit´e gelişinde, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, CHP Balıkesir Milletvekilleri Ahmet Akın, Mehmet Tüm, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, CHP Balıkesir İl Başkanı Ender Biçki, CHP Edremit İlçe Başkanı Yusuf Sel, diğer ilçe başkanları, parti yöneticileri ve çok sayıda vatandaş tarafından ilçe girişinde karşılandı.
Edremit Cumhuriyet Meydanı´ndaki mitingde halka hitap eden Baykal, meydanı dolduran kalabalığı görünce katılımdan son derece memnun olduğunu belirtti.
Referandum sürecinde yaşananlara değinen Deniz Baykal, "Kaymakam, rektör, savcı çıkıyor, ´Evet diyeceğim´ diyor. Ya sen savcısın, başına ´hayır´ diyen birisi gelse ne olacak? Bu ne biçim iş?" dedi.
Anayasaların ülkelerin medeniyet tercihi olduğuna vurgu yapan Baykal, "Şimdi arkadaşlar bu anayasa, adaletin işlemediği, fiili durum anayasası olarak ortaya çıkacak. Hukukun işlemediği, adaletin işlemediği, demokrasinin işlemediği bu fiili durumu anayasallaştıracak bu anayasayla. Anayasalar aslında her ülkenin bir medeniyet tercihidir. Sadece bir ´Kim yönetecek?´ sorusunun tercihi değildir. Kim yöneteceğe elbette cevap, alfabenin ´A´sı millet yönetecek diye başlayacaksın. Burada başlamıyoruz. Millet yönetmiyor. Eskiden öyleydi. O dört anayasa da öyleydi. 17 değişiklikte öyleydi. Burada değil. Bu yanlış" diye konuştu.
Konuşmasında, geçmişte açılan davalarla Türk Silahlı Kuvvetleri´nin en iyi yetişmiş personeline acılar yaşatıldığını vurgulayan Baykal, ´Ergenekon´ ve ´Balyoz´ davalarını hatırlattı.
Baykal, "En nitelikli, en iyi yetişmiş, en güçlü komutanlarımızın her birisine büyük acılar yaşattı. İçlerinde kendisini vuranlar çıktı, ´Ben bu zilleti yaşayamam´ diyerek. Bu faciaları yaşatmışsın arkadaş, şimdi diyor ki ´Bana oy verin, ben tek başıma ne meclis, ne millet, ne basın, ne şikayet, ne muhalefet hiçbir şey istemiyorum. Bırakın ben yöneteyim sizi´ diyor. Hayır, hayır, hayır" dedi.
Gizlice kanunların çıkarıldığını ileri süren Baykal, "Eyalet kurma yetkisi Meclis´tedir. Şimdi bu kanun gizlice, gizlice diyorum çünkü açıkça söylemiyorlar. Bir torba anayasa maddesi var 16. madde, onun içine yerleştirmişler. Eyalet kurma imkanını sağlayan yetkiyi Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde vermişler. Ya senin böyle bir niyetin yoksa niye alıyorsun? Bırak mecliste kalıversin o yetki. Eyalet kurma yetkisini aldın gizlice. İnşallah 16 Nisan´da muhteşem bir ?hayır´ çıkacak ve Türkiye´nin önünde büyük bir ufuk açacak. Türkiye uzaydaki yanlış yörüngeye sürüklenmiş bir konumdan çıkacak, hak ettiği yörüngeye yerleşecek. Zirveye doğru çıkmaya devam edecek. Bizim Cumhuriyetimizin temelleriyle oynamayın arkadaş, her şeyiyle oynayın ama onunla oynamayın. Ülkemize bağımsızlığı, özgürlüğü getiren, şehitlerimizin kanları, gazilerimizin duaları, hizmetleri orada dururken, ben tarihime, Cumhuriyetime, Mustafa Kemal´e ihanet edemem diyeceksiniz. Bu anayasa oylamasına herkes katılmalı. Nasıl askere gitmeyene kız verilmiyorsa bu görevi yerine getirmeyene de kız vermeyin" dedi.
Yaklaşık beş bin kişinin izlediği miting sonunda, Baykal ve beraberindekiler meydanı dolduran vatandaşlara karanfil attı.
Miting sonrası Edremit Belediyesi´ne geçen Deniz Baykal´a burada zeytin çayı ikram edildi. Belediye Başkanı Kamil Saka´dan kısa bir brifing alan Baykal, daha sonra Bursa´da katılacağı miting için Edremit´ten ayrıldı.
Haber Merkezi



  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı