Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Bayraktar, iktidarı uyardı: Buğday stoku yapın

Bayraktar, iktidarı uyardı: Buğday stoku yapın

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son yıllarda belirgin hale gelen iklim değişikliğinden yaşanacak kuraklık sorununa dikkat çekti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son yıllarda belirgin hale gelen iklim değişikliğinden yaşanacak kuraklık sorununa dikkat çekti.
TZOB Başkanı Bayraktar, iklim değişikliğiyle tarım alanlarında yaşanacak kuraklık sorununun salgın süreciyle birlikte 2021 yılında gıda riskinin büyük boyutlara yükselebileceğini bildirdi.
İklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından birinin kuraklık olduğunu ifade eden Bayraktar, "Önlem alınmazsa, gelecekte bu durum tarımsal üretimi sekteye uğratacak, gıda güvenliği endişesini taşımamıza neden olacak, kuraklık üretimi olumsuz etkileyecektir. Aralık ortalarına kadar yağış alamazsak, risk daha çok artacaktır." ifadesini kullandı.
Kuraklık nedeniyle üretimleri düşen ülkelerin ihracat yasağı getirebileceğini öne süren Bayraktar, ülkemizin buğday başta olmak üzere bitkisel ve hayvansal ürünlerde ihracat yasaklarıyla karşılaşabileceği uyarısı yaptı.
Buğday gibi stratejik ürünlerde stok yapılmasını öneren Bayraktar, yerli ve milli üretimden başka çaremizin olmadığını, ülkemizde boş toprak kalmamasını, çiftçilerimizin terk ettiği boş, ekilmeyen toprakların üretime kazandırılmalı gerektiğini işaret etti.
Çok acil önlemler alınmasını talep eden Bayraktar ?Sulanmayan alanların sulamaya açılması başta olmak üzere, yapısal sorunlara odaklanmalı, üreticilerimizin bu dönemde zaten yüksek olan elektrik ve su maliyetleri daha da artacağı için acil olarak elektrik ve sulama ücretlerinde indirime gidilmeli, üreticilerimize verilen destekler artırılmalıdır. Devam eden küresel salgın riski sürecine bir de kuraklık riskini eklediğimizde, 2021 yılında gıda riskinin çok daha büyük boyutlarda olacağını söyleyebiliriz. Tedbirlerini almayan ülkeleri gelecek yıl zor günler bekliyor." diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli