Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Bayraktar, üreticilerin değil aracıların kazandığını söyledi

Bayraktar, üreticilerin değil aracıların kazandığını söyledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan´ın son günlerinde, üretici ve market fiyat farkının 5,3 kata kadar ulaştığına dikkati çekti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan´ın son günlerinde, üretici ve market fiyat farkının 5,3 kata kadar ulaştığına dikkati çekti.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak üreticiden tüketiciye halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam ettiklerini vurguladı.
Bayraktar, marketlerde yüksek fiyatlarla karşılaşan tüketicilerin, fiyat artışından üreticileri sorumlu tuttuğunu belirtti. Bu yanlış algının önüne geçmek amacıyla üretici ve market fiyatlarını paylaştıklarını ifade eden Bayraktar, ?Üreticilerimiz değil aracılar kazanıyor. Aracıların insaflı olmasını, üreticilerimizin emeğine saygı göstermesini bekliyoruz.? diye konuştu.
Ramazanın son günlerinde, Ramazan öncesine kıyasla markette kuru fasulye, kuru üzüm, Antep fıstığı, zeytinyağı ve yeşil soğan fiyatında bir değişim meydana gelmezken, markette fiyat düşüşünün en fazla % 58,48 ile sivri biberde görüldüğünü ifade eden Bayraktar, Ramazanın son günlerinde, Ramazan öncesine kıyasla üreticide, maydanoz, yeşil soğan, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru incir, zeytinyağı ve süt fiyatında değişim yaşanmadığını, % 75,26 azalmayla fiyatı en fazla düşen ürünün kuru soğan olduğunu kaydetti.
Bayraktar, fiyat değişimleri hakkında şu bilgileri verdi: ?Kuru soğan ve patatesin yanı sıra sivri biber, salatalık, kabak, domates ve marulda da fiyat düşüşleri yaşanmıştır. Artan hava sıcaklıkları ile birlikte hasat edilen ürün miktarının artması ve korona virüsle mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması fiyat düşüşünde etkili olmuştur. İhracata getirilen yasak limonda fiyat düşüşüne yol açmıştır. Bu süreçte fiyatı en fazla artan ürün havuç olmuştur. Havuçta artık sezon sonuna gelinmesi artışta etkili olurken patlıcanda yeni ürünün henüz çıkmaması fiyat artışına yol açmıştır. Dana eti ve kuzu etinde artan üretim maliyetleri fiyata yansımıştır.? Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı