Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Bayraktar, Ekim ayı üretici market fiyatlarını değerlendirdi

Bayraktar, Ekim ayı üretici market fiyatlarını değerlendirdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını, girdi fiyatlarında yaşanan değişimleri ve tarımsal destekleme ödemelerini yaptığı basın açıklama

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını, girdi fiyatlarında yaşanan değişimleri ve tarımsal destekleme ödemelerini yaptığı basın açıklamasında değerlendirdi. 
Bayraktar, Ekim ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla % 253 ile maydanozda görüldüğünü belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Maydanozdaki fiyat farkını % 216 ile elma, % 212,5 ile marul, % 170 ile limon, % 163,3 ile havuç, % 159,2 ile salatalık takip etti. Ekim ayında markette 37 ürünün 31’inde fiyat artışı, 6’sında ise fiyat azalışı görüldü. Markette fiyatı en fazla artan ürün % 33,4 ile kabak oldu. Kabaktaki fiyat artışını % 30,6 ile salatalık, % 29,3 ile kuru fasulye, % 28,8 ile yeşil soğan, % 26,7 ile kuru soğan, % 23 ile kuru üzüm takip etti. Ekim ayında üreticide fiyatı en fazla düşen ürün % 15,4 ile kuru incir oldu. Kuru incirdeki fiyat düşüşünü % 3,6 ile kuru fasulye, % 3,3 ile elma izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı % 74 ile yeşil soğanda görüldü. Yeşil soğandaki fiyat artışını % 41,5 ile domates, % 35,4 ile ıspanak, % 33 ile salatalık, % 32,8 ile kabak, % 22,5 ile limon, % 20,6 ile maydanoz, % 18,3 ile yeşil fasulye takip etti. Kuru incirde talepteki azalma fiyatların düşmesine neden oldu. Kuru fasulye ve elma arzındaki artıştan dolayı fiyatlar geriledi. Sivri biber, domates, salatalık, patlıcan, kabak, marul ve yeşil fasulyede arzdaki azalma ürünlerin fiyatlarını yükseltti. TMO’nun çeltikte üretici fiyatlarını artırması pirinç fiyatlarına yansıdı. Havuçta yüksek fiyat, ürünün yeni sezona ait olması ve maliyetlerinin artmasından kaynaklandı. Nohut fiyatındaki yükselişte ise ihracat artışı etkili oldu. Yeşil soğan ve limon arzındaki düşüşler fiyatlara artış olarak yansıdı. Tüketicilerimizin ucuz gıdaya ulaşmasının yolu, üreticilerimizin maliyetlerinin düşürülmesinden ve üretici ile tüketici fiyatları arasındaki makasın daralmasından geçiyor.”         
Haber Merkezi
 



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı