Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Bayraktar, Rusya-Ukrayna geriliminin olası tehlikelerini hatırlattı

Bayraktar, Rusya-Ukrayna geriliminin olası tehlikelerini hatırlattı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim nedeniyle ithalatta sorun yaşanmasının, başta ekmek olmak üzere, gıda fiyatlarını olumsuz etkileyeceğini açıkladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim nedeniyle ithalatta sorun yaşanmasının, başta ekmek olmak üzere, gıda fiyatlarını olumsuz etkileyeceğini açıkladı. 
Ürün bulunamamasının önemli ölçüde buğdayın işlenmiş ürünlerinin ihracatının kısıtlanmasına ve fabrikalarının çalışmamasına neden olacağını işaret eden Bayraktar, yazılı açıklamasında, söz konusu ülkeler arasında yaşanan sorunlar bağlamında ithalattaki sıkıntılar, tarımsal girdilerde yaşanan fiyat artışları ve kar yağışının üretime etkisini değerlendirdi. 
Krizin derinleşmesi halinde ithalatta karşılaşılabilecek sorunlara dikkati çeken Bayraktar, Türkiye'nin 2021 yılındaki buğday ithalatının % 86,6'sını Rusya ve Ukrayna'dan gerçekleştirdiğini hatırlattı. 
Bayraktar, "Rusya ve Ukrayna arasındaki buhrandan dolayı ithalatta sorun çıkması, başta ekmek olmak üzere gıda fiyatlarını olumsuz etkileyecektir. Ürün bulunamaması önemli ölçüde buğdayın işlenmiş ürünlerinin ihracatının kısıtlanmasına ve fabrikalarının çalışmamasına neden olacaktır. Bunun tedbirlerinin şimdiden alınması gerekiyor." ifadelerini kullandı. 
Türkiye'nin, ihtiyacı olan buğday ve arpanın, verilecek desteklerle, rahatlıkla yurt içinde üretilebileceğine vurgu yapan Bayraktar, diğer yandan Türkiye'nin ayçiçeğinde de % 60 yeterlilik derecesine sahip olduğunu kaydetti. 
Üreticilerin tarımsal girdilerle ilgili sıkıntılarının uzun süredir devam ettiğine dikkat çeken Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu: "Gübre fiyatları çeşitlerine göre (Ocak ayında) bir önceki aya göre % 8-9 gerilese de geçen yılın Ocak ayına göre son bir yılda, amonyum sülfat gübresi % 508, üre gübresi % 314, CAN gübresi % 300, 20.20.0 kompoze gübresi % 246 ve DAP gübresi % 245 oranında arttı. Gübre fiyatlarındaki son bir yıldaki artışlar oldukça yüksek seviyededir. Son bir ayda gübre fiyatlarında görülen düşüş üreticilerimiz için yeterli değildir. İlkbaharla birlikte yazlık ekim yapacak olan üreticilerimiz de yüksek fiyatlardan olumsuz yönde etkilenecektir. Üreticilerimizin önümüzdeki aylarda yeterli gübre kullanabilmeleri için gübre fiyatları bir an önce makul seviyelere çekilmeli, verilen destekler artırılmalıdır." 
Mazot desteğinin, fiyat artışı oranında güncellenerek çiftçilere verilmesi çağrısında bulunan Bayraktar, tarımsal sulamada yaşanılan sorunların yanı sıra elektrik fiyatlarının da çiftçiler için ciddi bir sorun haline geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti: “31 Aralık 2021 gece yarısı elektriğe gelen ve 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olan astronomik zamlar sonucunda elektrikte indirim bekleyen üreticilerimiz büyük bir hayal kırıklığına uğradılar. Üreticilerimiz üretim yapamaz hale gelmekten büyük endişe duyuyor. Bunun yanı sıra son günlerde gündemde olan elektrik kesintileri, seracılıkla geçimini sağlayan ve maliyet artışına karşın zorlanan çiftçilerimizin tedirginliğini artırdı. Acilen elektrikte uygulanmakta olan % 18 KDV oranı, artan maliyetler karşısında ezilen çiftçilerimiz için % 1'e indirilmelidir. Elektrik mutlaka desteklenmeli, tarifede ciddi bir indirim yapılmalıdır." 
 Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı