Bugün, 1 Mayıs 2024 Çarşamba

Beklenen oldu. Saçıl yanılmadı

Beklenen oldu. Saçıl yanılmadı

Zeytinde rekolte geçen yıla göre yarı yarıya düştü

Bu yıl zeytin rekoltesinin geçen yılın altında kalacağını Eylül ayında kamuoyuna duyuran Ziraat Odası Başkanı Mehmet Saçıl yanılmadı.
Gazetemizin 26 Eylül tarihli sayısında zeytinde geçen yıla göre % 40 ürün kaybı yaşanacağı ikazını yapan Saçıl`ın bu tahmini fazlasıyla tuttu.
Gazetemizde aylar öncesinde çıkan bu haberle,  üründe bu yıl % 40 oranında azalma olacağını belirten Saçıl, S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yönetiminde bulunan bazı yöneticilerin yaptığı bu açıklamasından sonra, kendisinin felaket tellalı olarak suçlandığını söyledi.
Kendisini dikkate almayanlara karşı, ben de kendilerine önümüzdeki günlerde ne kadar haklı olacağımı savunmuştum şeklinde konuşan Başkan Saçıl, "Ekim ayına girdiğimizde, yönetim kurulu üyelerine, müstahsilin ürününün az olduğunu, Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin 25 Ekim 2009 tarihinde açılması gerektiği uyarısında bulunduğum halde, benim uyarımı dikkate almayan yönetim 25 Ekim`de alımları başlatmadığı gibi, 3 Kasım`da bile başlatma gereğini duymadı. 10 Kasım`da alımlara başlayan kooperatifin ürün alımını en geç 3 Kasım`da başlatması lazımdı. 100, 150 ağaç zeytini olan müstahsilin ürünü az olduğundan zeytin çabuk olgunlaştı. Bu durumdaki müstahsilin zaten az olan zeytini tamamen toprağa döküldü. Kampanyayı 10 Kasım`da açmayıp ta 3 Kasım`da başlatsaydınız sizlere ne zarar gelirdi? Bu yaşananlar karşısında hem üretici hem de kooperatif zararlı çıktı. Erdek ve bazı köylerde hiç zeytin olmamasından dolayı kooperatif 3 Kasım`da açılmış olsaydı çiftçinin kooperatife vereceği sofralık zeytin dane sayısı 200-220`den aşağı olmayacağı gibi toplam 2 milyon kilo zeytinin kaybına neden olunmayacaktı. Kayıp olan 2 milyon kilo zeytin nedeniyle üreticinin toplam kaybı 7 milyon lirayı bulmuştur. Bu durumda yağlık duruma düşen zeytinler nedeniyle, çiftçimiz yağhanecilerin eline düşmüştür. Geçimi zeytinden olan müstahsilimiz, bu yılın ürününe güvenerek geçen yıl bankalardan aldığı kredi ve faizleri kaynağında kesilmekte, dolayısıyla eline doğru dürüst para geçemektedir. Bu yaşananlar karşısında zeytin üreticilerinin % 75`i bahçesinde bakım yapamaz hale gelmiştir. Bakımı yapılmayan bahçeden ürün almak Erdek halkı için hayaldir. Bugüne kadar % 75 ürününü teslim eden müstahsilin ağaçta % 20 ürünü kalmıştır." dedi.
Haber : Kemal Şekerci

Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı