Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Belediye Başkanı Hüseyin Sarı:

Belediye Başkanı Hüseyin Sarı:

?Erdek´ten geçen fay hattı yok?

Türkiye´nin deprem kuşağı içinde bulunduğunu vurgulayan Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, ?Ancak Erdek´ten geçen bir fay hattı yok? dedi.
Erdek´e en yakın fayın Edincik´ten geçtiğine işaret eden Sarı, bu fayın da en çok 5,5 büyüklüğünde deprem üretebileceğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
?Bilim adamları büyük İstanbul depreminin yaklaştığını belirtiyor. Tabii ki her çeşit önlemin alınması gerekir. İstanbul´un Erdek´e uzaklığı bizim açımızdan avantaj. 1999 yılında gerçekleşen 7.4´lük Körfez depreminin Erdek´e yansıması 6.4 olmuştu ki, bu da önemli bir büyüklüktü. Erdek´teki yapıların çoğu, 1999 yılında çıkan deprem yönetmeliğine uygun olmamasına karşın yine de ilçemizde hiçbir yapı hasar görmedi.?
Sarı, olası bir deprem durumunda vatandaşların toplanma yerlerinin belli olduğunu, bunlar arasında 18 Eylül Stadı´nın da bulunduğunu belirtti.
BANDIRMA´DA YÖREMİZ İÇİN DEPREM RAPORU
Öte yandan, Bandırma Belediye Meclisi´nin şubat ayı toplantısında, ?Deprem ve Afet Komis-yonu?nun hazırladığı rapor okundu. 

Komisyon başkanı ve İYİ Parti Bandırma Belediye Meclisi üyesi Eren Ülkü, meclise raporu okundu. Çok ayrıntılı hazırlanan raporda, Bandırma ve çevresinde deprem yaratabilecek üç fay zonu bulunduğuna dikkat çekilerek, şu değerlendirmelere yer verildi:
?Birincisi, Marmara Denizi içinden geçen doğu-batı gidişli Kuzey Anadolu fayının kuzey koludur. İkincisi, İznik Gölü´nü ve Marmara Denizi´ni güneyden sınırlayarak Biga yarımadasına uzanan Kuzey Anadolu fayının güney koludur. Bu fay zonu üzerinde, 1953 yılında 7.2 büyüklüğünde Yenice-Gönen depremi olmuştur. Biga fay zonu ve onun Marmara Denizi´ne olan uzantıları Bandırmanın oldukça yakınından geçmektedir. Tarihsel çağlarda Kyzikos şehrini ve çevresini tahrip eden depremler muhtemelen bu fay zonu üzerinde gerçekleşmiştir. Üçüncüsü Bursa, Apolyont-Manyas havzalarını güneyden sınırlayan fay zonudur. 1964 yılında 7,0 büyüklüğünde Manyas depremi olmuştur. Bandırma çevresindeki diri faylar ise Manyas fayı, Yenice-Gönen fayı, Gündoğan fayı, Sinekçi fayı, Edremiy fay zonu, Havran-Balıkesir fay zonudur. Ayrıca Bandırma, beklenen büyük İstanbul depreminin gerçekleşeceği Kuzey Anadolu fay hattına yalnızca 60 kilometre uzaklıktadır.?
Raporda, AFAD´ın, Bandırma´da bir koordinasyon merkezi kurması gerektiğine de işaret edildi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı