Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Belediye Başkanı Sarı:

Belediye Başkanı Sarı:

?Bir lira borcu bile olmayan Eğridere de Büyükşehir´e geçti?

Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, belediye çalışanlarına teşekkür etti.
Belediyenin içinde bulunduğu ekonomik durum nedeniyle aylarca maaş alamamalarına karşın hizmetlerini ve çalışmalarını hiç aksatmayan belediye çalışanlarının her çeşit övgüyü hak ettiklerini vurgulayan Sarı, şunları söyledi:
?Büyükşehir Belediyesi´nin kurulmasının ardından gelirlerimizin % 43´ü Büyükşehir´e gitti. 2009 yılında, seçimi kaybettikten sonra belediye yönetimini devrettiğimde o dönemin Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan, belediyeye müfettiş yollattı. Allah´tan da göndermiş. Müfettiş raporuna göre, benden sonraki yönetime 38 milyon 50 bin lira borç bıraktığım belgelendi. Ben, 2014 yılında ise belediyeyi Hüseyin Aysan yönetiminden 131 milyon lira borçla aldım. Son dönemlerde 104 milyon liraya inen bu borcumuzu çıkan yasaya uygun şekilde yapılandırarak 57 milyona düşürdük. Bu borç için iki ayda bir 378 bin lira ödemek zorundayız. Ancak Erdek Belediyesi´nin aylık gideri sadece rutin hizmetleri bile yapsa 2,5 milyon lira.

Yani yılda yaklaşık 30 milyon lirayı buluyor. Bütçemiz, her yıl 10 milyon lira açık veriyor. Bir de 5 milyon liralık yatırım yapmaya kalksak, açığımız 15 milyon lirayı buluyor.?
EĞRİDERE BİLE BÜYÜKŞEHİR´E GEÇTİ
Büyükşehir Yasası çıkmadan önce bu yasa çıktığında her ilde, genel bütçeden ilçe belediyelerine pay verileceğinin öne sürüldüğünü belirten Sarı, şöyle konuştu:
?Ancak bu gerçekleşmediği gibi ilçelerin gelirlerinin önemli bölümü de Büyükşehir´e gitti. Şu anda ilçe belediyeleri, maaş ödeyemez durumda. Bu durumda en büyük sıkıntıyı, bizim gibi yaz ve kış nüfusları arasında çok büyük fark olan ilçelerin belediyeleri çekiyor. Aslında Maliye Bakanlığı da bunun farkında. Bandırma´nın şansı, Hazine´ye olan 90 milyonluk su borcunu, Büyükşehir´in devralması. Erdek Belediyesi, bu konuda çok mağdur. Biz, Eğridere su projesini Erdek´e kazandırmak üzereyken, Eğridere, Büyükşehir´e bedelsiz geçti. Bu projeye bir lira bile borcumuz yokken, gelecekteki önemli bir gelir kaynağımızı kaybettik. Yalnız Eğridere değil, hiçbir borcu bulunmayan birçok mülkümüz, Balıkesir´e geçti. Satılacak bazı mülklerimiz ise hacizli. Maliye Bakanlığı, bu konuda çalışmalar yapıyor. Eğer biz, kamuya tahsis ettiğimiz bu mülklerin Maliye Bakanlığı´na devrini sağlarsak, en azından, devlete yapılandırdığımız 57 milyon liralık borcumuzu yarı yarıya düşürebiliriz. Sonuçta hacizler de kalkacağı için hiç olmazsa elimizdeki mülkleri değerlendirerek gelirlerimizi artıracağız. Geçen yıl bu konuda çok umutluyduk. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi, ülkemizdeki tüm sektörlerin yanı sıra bizim için çok önemli olan turizm sektörünü de vurdu. Bu yıl, gelirlerimizi biraz daha artırarak açığımızı kapatıp borçlarımızı tasfiye etmeyi hedefliyoruz.?
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Belediye Başkanı Sarı
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli