Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Belediye-İş: Taşeron işçilere ayrımsız kadro istiyoruz

Belediye-İş: Taşeron işçilere ayrımsız kadro istiyoruz

Balıkesir Belediye İş-Sendikası´ndan yapılan açıklamada, kamuda taşeron işçilere özel statü yerine ayrımsız kadro talebinde bulunuldu.

Balıkesir Belediye İş-Sendikası´ndan yapılan açıklamada, kamuda taşeron işçilere özel statü yerine ayrımsız kadro talebinde bulunuldu.
Taşeronluk, aileleriyle birlikte 6-7 milyon vatandaşımızı ilgilendiren köleliğin ve kamu kaynaklarının özel sektöre aktarılmasının yasal adıdır,
Balıkesir Belediye-İş Sendikası´ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ?Taşeronlara kadro vaadi zaman zaman gündem değiştirmek için, zaman zamanda seçim öncesi gündeme getiriliyor. Geçen hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu´nun taşeron işçilerin kadro sorununu gündeme getirmesinin ardından, Başbakan Yıldırım da basına yaptığı açıklamalarda taşeronların devletle bağlarının kurulacağını açıklamıştı. Başbakanın bu ifadesi emekçilerin ve emek örgütlerinin aklına; toplu sözleşme haklan toplu görüşmeyle sınırlandırılmış örgütlenme hakları kısıtlanmış, ne işçi, ne de memur olan, işe alımları liyakata dayanmayan iş güvenceleri işverenin iki dudağı arasında olan, geçmişe dönük hak talebinde bulunmama taahhüdü ile gündeme gelen özel sözleşmeli personeli hatırlatmıştır. Özel sözleşmeli personel, özelin taşeronluğundan kamunun taşeronluğuna geçişin adıdır, taşeron sorununa bu yaklaşım, sorun çözücü bir yaklaşım değildir. Eğer Hükümet kangren olmuş taşeron sorununu gerçekten çözmek istiyorsa, o sorunu yaratan nedenleri, yani sorunun kaynağı olan taşeron sistemini ortadan kaldırmalıdır. Ülkemizde taşeron sistemi tam anlamıyla bir köle ticaretine dönüşmüştür. Taşeronun işçi çalıştırmanın amacı adeta, kamu kaynaklarının yandaş taşeronlara aktarılması haline gelmiştir. Kamu kaynaklarının taşeron şirketlere aktarılmasının akılla, mantıkla, bilimle ve hukukla bir izahı yoktur. Kamuda taşeron işçi çalıştırılması, en hafif ifade ile halkın emanetine ihanettir, kamu kaynaklarının kötüye kullanılmasıdır, israftır. Taşeron işçileri siyasi hesaplarınıza alet etmeyin, onların umutlarıyla hayalleriyle oynamayın. Eğer taşeron kölelik sistemini ortadan kaldırmaya kararlıysanız, yapılması gereken açık ve nettir: Kamuda ayrım yapılmaksızın tüm taşeron işçiler, tüm hakları korunarak işçi statüsünde kadroya alınmalıdır. Hükümet Uluslararası Çalışma Örgütü´nün 94 sayılı sözleşmesinin gereği olan, kamudaki taşeron işçilerin asıl işverenin işçilerinin ücret, hak ve çalışma koşullarına sahip olmasını sağlayacak yasal düzenleme yapmalıdır. Taşeron kölelik sisteminin adını değiştirip köleliğin farklı adlarla katmerleşerek devam etmesini sağlayan çalışmalar Taşeron işçilerin umutlarıyla, hayalleriyle ve beklentileriyle oynamaktır. Sendikamız tüm emekçiler kadrolu, güvenceli bir yaşama kavuşuncaya, taşeronlaşma ortadan kalkıncaya kadar mücadelesini sürdürmekte kararlıdır.?
Haber Merkezi



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu