Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Belediye meclisi toplandı

Belediye meclisi toplandı

AK Parti Erdek Belediye Meclis Üyesi Ceyhun Mırız, doğalgaz için bozulan yolların onarımının AKSA tarafından yapılmasına karşı çıktı

Erdek Belediye Meclisi´nin olağanüstü mayıs ayı ikinci toplantısı yapıldı.
Belediye başkan vekili Hasan Yapakçı´nın başkanlığında gerçekleşen toplantıda iki gündem maddesi görüşüldü.
MIRIZ, AKSA´NIN YANINDA
Meclisin birinci gündem maddesi, AKSA´nın Erdek´teki doğalgaz çalışmalarının üst yapı tamir bedelleri hakkındaydı.
Konuyla ilgili bilgi veren Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı, AKSA´nın, Erdek´te doğalgaz dağıtım şebekesinin yaygınlaşması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu´nun ve İçişleri Bakanlığı´nın kararları doğrultusunda üst yapı onarımlarının Erdek Belediyesi tarafından herhangi bir bedel alınmaksızın yapılması yönünde meclis kararı alınmasını istediğini belirtirken, şunları söyledi:
?Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Merkezi´nin(AYKOME) Görev ve Çalışma Yönetmeliği´nin ilgili maddeleri ve 11. maddenin 5. fıkrasında, ?Ruhsat verilecek işle ilgili bedellerin AYKOME Üst Kurulu´nca belirlenen zemin tahrip bedelleri üzerinden, tahrip metrajlarına göre AYKOME Şube Müdürlüğü tarafından hesaplanır. Başvuru sahibi tarafından, hesaplanan bedellerin (harç, zemin tahrip, keşif ve teminat), belediyenin altyapı yatırım hesabına peşin olarak yatırılmasından sonra ruhsat onaylanır´ denilmektedir. 

Yani, hemen hemen her yerde olduğu gibi AKSA firması, doğalgaz getirmek için bozduğu yolların onarım parasını AYKOME´ye yatırmasından sonra ruhsat almaktadır. Biz, bundan önceki Erdek Belediye Meclisi olarak, Erdek´teki doğalgaz çalışmalarının hemen başlatılması için 2018 yılında, 31 Mart 2019 yerel seçimlerine kadar doğalgaz çalışmaları üst yapı onarım bedellerinin belediyemiz tarafından karşılanmasını kararlaştırmıştık. Bu onarımlar için bugüne kadar 40 milyon lira para harcadık. Ancak belediyemizin ekonomik durumu ortada. Aylardır personelimize maaş ödeyemiyoruz. AKSA´nın yapması gereken bu işi yapmaya ekonomik durumumuz elvermiyor. AKSA, yapacağı bu onarımların parasını zaten devletten alıyor.?
MIRIZ´DAN AKSA´YA BÜYÜK DESTEK
Bu arada söz alan AKP´li belediye meclis üyesi Yaşar Ceyhun Mırız, ilçenin doğalgaz için bozulan yollarını AKSA´nın yapmasına karşı çıkarak, onarımları belediyenin yapmasını isterken, ?Eğer belediye onarımları yapmazsa AKSA firması, Erdek´e doğalgaz getirilmesini 7-8 yıla yayarak işe sekte vurur. Onarımları belediye yapsın, sonra parayı AYKOME´den alır. Böylece de Erdek Belediyesi geleceğe yatırım yapmış olur? dedi.
MIRIZ´A TEPKİLER
Mırız´ın bu sözleri meclisin CHP´li üyeler tarafından tepkiyle karşılanırken, ?Sen, Erdek Belediyesi´nin ekonomik durumunu biliyorsun. Buna rağmen AKSA için çok önemsiz bir para olup zaten devletten alacağı onarım bedellerini bu firmanın ödemesi yerine belediyemize yıkmaya çalışıyorsun? dediler.
CHP´li üye Canan Kırdar, Mırız´ın davranışını anlayamadığını vurgulayarak, ?Bu yolların AKSA tarafından yapılması bu şirkete hiçbir şey kaybettirmez ama belediye yapmaya kalkarsa çok şey kaybeder. Yönetmeliğin ilgili maddesi ortadayken, senin Erdek Belediyesi´nin yanında değil, AKSA´nın çıkarlarının yanında yer almasını anlayamıyorum? dedi.
CHP´li Burhan Karışık da Mırız´a karşı çıkarak, ?Sen, bu yönetmeliğe rağmen Erdek Belediyesi´nin değil, AKSA´nın yanında yer alıyorsun. Bozulan bu yolları belediye onarmazsa AKSA´nın, doğalgaz yatırımını 7-8 yıla yayacağını öne sürmen de doğru değil. Çünkü Cumhurbaşkanının da isteğiyle Erdek´e getirilecek doğalgaz için protokol imzalandı. Bu protokolden vazgeçilmesi mümkün değil? diye konuştu. Karışık, bu arada Mırız´a, ?Diyelim ki AKSA, Erdek´in doğalgazını geciktirmeye çalışıyor. Sen, AKSA genel müdürünün arkadaşısın. Ararsın kendisini, ?Bu işi geciktirme´ dersin olur biter? dedi. Karışık, bozulan yolların onarımın belediyenin, bütçesini zorlayarak yapması durumunda Sayıştay müfettişlerinin rapor tutarak, harcanan bu parayı vatandaşlardan katılım bedeli olarak alınmasını istediklerine dikkati çekti.
OYLAMAYA GEÇİLDİ
Ardından oylamaya geçildi. AKP´li Ceyhun Mırız, oylamada önce onarımın AKSA tarafından yapılmayarak, belediye bütçesinden gerçekleştirilmesine karşı çıkarken, sonra ?çekimser? oy kullanacağını açıkladı. Toplantıda hazır bulunan AKP´li diğer üyeler olan Orhan Narin, Çisem Tanrıöver Özhuy, Huri Güven ve Mehmet Ali Yağcı´nın, Mırız´dan etkilenerek, bozduğu yolları AKSA´nın değil, Erdek Belediyesi´nin yapması için oy kullandıkları görüldü.
KESİN HESAPLARA ONAY
Gündemin ikinci maddesi, belediyenin 2018 yılı kesin hesaplarının görüşülerek oylanmasıyla ilgiliydi.
Belediye başkan vekili Hasan Yapakçı, 2018 yılının gelir bütçesinin 37 milyon 699 bin, gider bütçesinin ise 49 milyon 475 bin lira olduğunu açıkladı.
AKP grubunun ?ret? oyu verdiği bütçeler, CHP grubunun oylarıyla kabul edildi.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Belediye meclisi toplandı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false