Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Belediye Meclisi Toplandı

Belediye Meclisi Toplandı

Eski başkan Hüseyin Aysan'ın çalışma raporuna ret

Erdek Belediye Meclisi, birinci toplantısının devamı niteliğindeki ikinci toplantısını yine Cumhuriyet alanında yaptı. Belediye Başkanı Hüseyin Sarı'nın başkanlığında başlayan toplantıyı kalabalık bir vatandaş topluluğu izledi. 
Toplantıda, İki gündem maddesine ilaveten bir ek gündem görüşüldü.
AYSAN'IN ÇALIŞMA RAPORUNA RET
İlk gündem maddesi olan, geçen dönemin AKP'li belediye başkanı Hüseyin Aysan'ın, 2013 yılı çalışma raporunun görüşülmesine geçilmeden önce Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, geçen toplantı gündeminde 22 olarak belirledikleri geçici işçi sayısını, Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin yaptığı toplantıda gerçekleşen görüşmelerin ışığında 34'e çıkarmaları gerektiğini belirtti. 5 kişiden oluşan AKP grubunun çekimser kaldığı öneri 11 CHP oyuyla kabul edildi. Sarı, ardından, görüntüler eşliğinde, Hüseyin Aysan döneminden kalan belediye mülklerinin, arıtma ünitesinin, belediye iş makinelerinin durumları hakkında bilgiler verdi. Belediyeye ait su arıtma tesisinin içler acısı durumda bulunduğuna dikkati çekerken, bu arıtmanın elden geçirilmesi için yaklaşık 3 milyon liralık harcama gerektiğini belirten Sarı, şunları söyledi:    
  Belediye binasının klima sistemi bakımsızlıktan çökmüş. Belediyenin iş makinelerinin hiçbiri çalışır durumda değil. Kongre binası olarak yapılmakta olan yer faytonların yuvası olmuş, içeride at ve eşekler var. Otogar, hal binası bakımsızlıktan dökülüyor. Geçen dönemin belediye yönetimi, meclisten borçlanma izni almadan, 5 milyon 898 bin lira borçlanmış. Böylece belediye, aşırı borçlanma yükü altına sokulmuş. Bu çalışma raporunu onaylamayacağız.”
5 yıl önce, belediyeyi 38 milyon lira borç ve 9 milyon lira alacakla devrettiklerini, ancak şimdi 127 milyon 721 bin lira borç, 8 milyon lira alacakla devraldıklarını açıklayan Sarı, şöyle konuştu:
Eski yönetim, 5 yıl önce benim yönetimimi Erdek Belediyespor'a desteğim nedeniyle eleştiriyordu. Ancak aynı yönetim, Erdekspor'a 320 bin liralık kaynak aktarmış. Bu para desteği çok abartılı bir rakamdır. Bugün bizim yönetimimize bırakılan 127 milyon 721 bin liralık borç, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük borç yüküdür. Tabii, bu borç ile ilgili olarak yasal süreci de başlatacağız.”
AKP grubu adına söz alan Halil Aydöner, 2009 yılında devraldıkları Erdek Belediyesi'nin durumunun da bugünden farksız olduğunu öne sürerken, Söylediklerinize katılmamak elde değil. Ancak, biz de belediyeyi borçlu devraldık. 7 aylık işçi maaşları ödenmemişti. Kaldı ki, bu eleştirilerin muhatabı olan belediye başkanı şu anda burada değil. Konuyla ilgili olarak adli makamlara gerekli başvuruyu yapın” dedi. Aydöner'i yanıtlayan Sarı, görevden ayrılırken, 7 aylık işçi alacağının bulunduğu sözlerinin gerçek dışı olduğuna işaret ederken, Ne kadar borç bıraktığımız, resmi kayıtlarda bellidir. Devletin dili yazıdır. Ortaya rakamları koyun öyleyse.” diye konuştu. Sarı, eski yönetimle ilgili olarak yasal süreci başlatacaklarını yineledi. Sarı, Aysan'ın çalışma raporunun görüşülmesi maddesi sırasında, yasa gereğince koltuğunu Meclis 1. Başkan Vekili Recep Eren'e bıraktı.
Yapılan oylamada, önceki AKP'li belediye başkanı Hüseyin Aysan'ın 2013 yılı çalışma raporu, CHP'li 11 üyenin oyuyla reddedilirken, AKP'li 5 üye ise rapora kabul oyu verdi.
Ardından, geçen yılın Denetim Komisyonu Başkanı Nimet Kalafat, 2013 yılının denetim raporunu okudu. Çok ayrıntılı hazırlanan raporda, 30 Mart 2014 yerel seçiminden kısa süre önce ilçenin temizlik işlerini yürütmekle görevli bulunan Tomurcuk Şirketi'nin birçok elemanının, belediye personeli gibi gösterilerek, vatandaşlara, çeşitli gıdaların, belediye kesesinden dağıtıldığının belirlendiği açıklandı. Kalafat, Eski yönetim, belediye kasasından, 721 bin liralık bir ihaleyle bir firmadan birçok gıda veya başka yardım malzemesi almış. Bunun 451 bin lirası ödenmiş. Seçime giren bir belediye başkanının, bu parayı cebinden harcaması gerekirdi. Ama o, belediyeye fatura etmiş” diye konuştu. 
Gündeme ek madde olarak gelen, Balıkesir'in Büyükşehir olmasının ardından taşınır-taşınmaz malların kullanımı hakkında, hizmetlerin kesintiye uğramaması belediye başkanına yetki verilmesi, oybirliğiyle kabul edildi.
Toplantının sonunda, belediye başkan yardımcılığına getirilen CHP'li belediye meclis üyesi Canan Kırdar maaşı belirlendi. Kırdar'ın, yönetmelik gereğince belediye başkanının 6 bin 335 lira 40 kuruşluk brüt ödeneğinin 2/3'ünü alması kararlaştırıldı.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false