Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Bendevi Palandöken vade tarihinin uzatılmasını istedi

Bendevi Palandöken vade tarihinin uzatılmasını istedi

Bendevi Palandöken, esnafın devlete olan borçlarını sıfırlayabilmesi için borç yapılandırma tarihinin uzatılmasını istedi.

Bendevi Palandöken, esnafın devlete olan borçlarını sıfırlayabilmesi için borç yapılandırma tarihinin uzatılmasını istedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnaf devlete olan borçlarını artık bitirmek istiyor. Yeniden yapılandırmanın sınırları geniş tutularak, tüm alacaklarını kapsamalı" dedi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Palandöken, devletin alacaklarına yönelik yapacağı yeniden yapılandırmanın sınırlarının genişletilerek tüm alacaklarını kapsaması gerektiğini söyledi. Esnafın devlete olan borçlarını sıfırlamak istediğini kaydeden Palandöken, "Yeniden yapılandırmanın sınırları geniş tutularak, tüm alacaklarını kapsamalı. Esnaf, SGK prim ve vergi borçlarının yanında elektrik, su, doğalgaz, emlak, stopaj, ilan/reklam, belediyelerin harcamalarına katılım payları, trafik cezaları gibi bir çok kalem birikmiş cezalardan doğan borcunu
sıfırlamak istiyor" şeklinde konuştu.
Hükümet tarafından yeniden yapılandırmanın sınırlarının genişletilmesinin esnafın kadar devletin de işine yarayacağını kaydeden Palandöken, "Esnafın hem güncel primini hem de yapılandırılmış borcunu aynı anda ödeyeceğinden, yapılacağı söylenen 36 aylık vadenin esnetilerek daha uzun tutulmasında aksama olmaması için fayda vardır. Yapılandırma sonucunda hazinenin kasasına en az 50 milyar lira gireceğini tahmin ediyoruz. Bu tutar, bütçe açığını kapatacak ve yeni yatırımlar için de önemli bir kaynak olacaktır. İşsizliği önleyecek özel formül bu olacaktır" diye konuştu.
Yaklaşık 4-5 yılda bir vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç duyulmasının en büyük nedeninin borçlara uygulanan yüksek gecikme zammı olduğunu belirten Palandöken, bu oranların enflasyon oranına düşürülmesi gerektiğini ve böylece bir daha yeniden yapılandırma ihtiyacının doğmayacağını kaydetti. Esnafın krediye ulaşmadaki en büyük iki engelin devlete olan borçları ve bankaların sicil kayıtları olduğunu belirten Palandöken, "Kriz dönemlerinde bankaların kara listesine bir kez giren esnaf, yeniden borç yapılandırmasından yararlansa bile kredi alması kolaylaşmıyor. Yeniden yapılandırmanın başlayacağı tarihten itibaren sicil affı kesin bir şekilde çıkarılıp, uygulanmalıdır. Yoksa esnafın krediye ulaşmasının önündeki engeller kalkmış olmayacak" dedi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 17.1 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Salı 16.2 ° / 3.9 ° Güneşli