Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

BGC´den deprem paneli

BGC´den deprem paneli

Deprem uzmanı Yrd. Doç Dr. Oğuz Gündoğdu´nun da katıldığı panel ilgi gördü

Bandırma Gazeteciler Cemiyeti(BGC) ile Bandırma Dağcılık ve Arama Kurtarma İhtisas Derneği´nin(BANDAK) ortaklaşa düzenledikleri ?Bandırma depremi konuşuyor? konulu panel gerçekleşti.

Bandırma Dursun Mirza´nın da izlediği panel, Santral Kültür Merkezi´nde yapıldı.

BGC Başkanı Kaan Bingül ve BANDAK Başkanı Kadri Civan´ın açış konuşmalarının ardından, kalabalık bir topluluğun izlediği panele geçildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Balıkesir Temsilcisi Önder Balıkçı´nın yönetiminde gerçekleşen panelde ilk konuşmayı jeofizik mühendisi, deprem uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu yaptı. Son dönemlerde Ege ve Akdeniz´deki depremlerin hem sayı, hem de büyüklük açısından arttığına dikkat çeken Gündoğdu, ?Bu bölgelerde, tarih boyunca büyük tsunamiler görüldü. Yine, tsunami tehlikesi var? dedi. Marmara Bölgesi´nde büyük deprem beklendiğine dikkat çeken Gündoğdu, şunları söyledi:

?İstanbul´da, 1894 yılında yıkıcı bir deprem gerçekleşmişti. Şimdi, bu bölgede kırılmamış bir fay var. Bu fayın, Bakırköy açıklarından, Tekirdağ açıklarına dek kırılmasını bekliyoruz. Bandırma ve yöresinde en önemli fay, Erdek Kyzikos´ta bulunuyor. Bu fay, antik dönemde iki yıkıcı depreme yol açtı. Ancak bu fayın denizde devam edip etmediği bilinmiyor. Yine, İstanbul´da beklenen büyük depremin, Erdek Kyzikos depremi üzerinde tetikleyici olup olmayacağını da bilmiyoruz. Yenice-Gönen fayı üzerinde, 1953 yılında, 7.4 büyüklüğünde gerçekleşen deprem, levha içi depremdi. Şimdi, bu bölgede ağır sanayi tesisleri kurulmasının plânlandığını öğrendim. Bunun büyük hata olacağını düşünüyorum. Yine de, bu fayın, 250 yıl boyunca deprem üretmesini de beklemiyorum. Asıl tehlikeyi ise uzun süredir sessiz duran Biga fayında görüyorum.?

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, deprem sonrasında okullara, gerekli bina denetimi yapılmaksızın öğrencilerin alınmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

ÖZDEN IŞIK KÜRSÜDE

Paneli ikinci konuşmasını, afet yönetim uzmanı Özden Işık yaptı. Ülkemizdeki iki ?katil fay? olarak Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu faylarını gösteren Işık, Mühendisler Odası´nın, ülkemizde yüksek katlı binalar için hâlen hiçbir yönetmelik bulunmadığını açıkladığını vurgulayarak, şunları söyledi:

?Türkiye, 1999 yılındaki Körfez Depremi´nden beri sadece kriz yönetimine yöneldi. Oysa asıl önemli olan afet öncesi risk yönetimini sağlamaktır. Ancak bu gerçekleşirse, depremin zararları biraz olsun azaltılabilir. Depremle mücadelede sivil toplum örgütlerinin çalışmaları da çok önemlidir. En büyük afet ise az gelişmişliktir.?

Panelin son konuşmasını yapan BANDAK üyesi adet eğitimcisi Zafer Ergün, afete yapılacak hazırlığın, afetin az hasarla atlatılmasını sağlayacağına işaret ederken, okullara ?temel afet bilinci? dersi konulmasını istedi.

BAŞKAN MİRZA KÜRSÜDE

Panelistlerin, izleyenlerin sorularını yanıtlamasının ardından belediyenin, deprem ile ilgili yaptığı çalışmaları değerlendiren Belediye Başkanı Dursun Mirza, bu konuda ayrıntılı bilgiler verdi. Mirza, depremin zararlarının önlenmesi için Kaymakamlık, yerel yönetim, Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum örgütlerinin eşgüdümlü olarak çalışma yapmaları gerektiğini belirtti.

Panelin sonunda Mirza, panelistlere ve panel yöneticisine ?Bandırma Vapuru? maketini armağan etti.

Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: deprem paneli
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli