Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Bigadiç´te Sepet Projesi için ilk adım atıldı

Bigadiç´te Sepet Projesi için ilk adım atıldı

Bigadiç ilçesinde kurulan ve örnek projelere imza atan Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği (YAŞAD) bu kez proje ortakları Beylikdüzü Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi ve The Gef Small Grants Programme ile "Bigadiç Sepeti" projesini uygulamaya hazı

Bigadiç ilçesinde kurulan ve örnek projelere imza atan Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği (YAŞAD) bu kez proje ortakları Beylikdüzü Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi ve The Gef Small Grants Programme ile "Bigadiç Sepeti" projesini uygulamaya hazırlanıyor.
Proje kapsamında yeni marka logosunu belirleyen ve Türk Patent Enstitüsü´ne başvuru yapmaya hazırlanan YAŞAD yöneticileri çiftçileri eğiterek, proje için en önemli adımı atacak.
Bölgede projenin sürdürülebilirliğini sağlayacağına inanılan 30 çiftçi ailesine doğa dostu tarım uygulamaları eğitimi verileceğini açıklayan YAŞAD Başkanı Hakkı Kurtuluş Demir, "Eğitim alan bu aileler projenin devamında öncü güç olacak." dedi.
Kırsal dağ mahallelerindeki üreticileri ziyaret eden Başkan Demir, iyi tarım uygulamaları eğitiminin bilinçlendirme toplantıları sonrası bir kaç hafta içinde başlayacağını bildirdi.
Tarım İlçe Müdürlüğü yetkililerince Bigadiç´te verilecek eğitim 3 gün sürecek olup, katılımcıların tüm masrafları proje ortakları tarafından karşılanacak. İyi tarım uygulamaları kapsamında çiftçiler Tarım-Çevre İlişkileri, hayvansal üretim, toprak, bitki ve su ilişkileri, sulama teknikleri, bitki koruma ürünleri kullanımı ve etkileri gübre, gübreleme teknikleri, gıda güvenliği için alınacak önlemler, iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitimden geçecek.
Başarılı olanlar sertifika alacak, sertifikalı çiftçilerin ürünleri Bigadiç Sepeti´nde yer alacak. Bigadiç ve köylerinde sepet örme işi ile uğraşan üreticiler aracılığıyla köylü kadınlara ve engellilere sepet örme eğitimi verilecek. Belediye ve Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınacak işyeri açma ve çalışma ruhsatları ile çalışacak küçük ölçekli "Bigadiç Sepeti" paketleme ünitesi kurulacak.
Bigadiç´teki doğal gıda ve başta Yağcıbedir Halısı olmak üzere el ürünlerinin yerel yönetimlerin pazar sahalarında yer alması için sözleşme yapılacak, pazar yerlerinde satış noktaları kurulacak.
Bigadiç Sepeti, içinde yöreye has iyi tarım uygulaması ürünlerinin toplandığı bir proje olacak. Böylece bölgede asırlardır doğal olarak var olan kestane, ceviz, poyraz fasulyesi, kiraz, vişne, dağ eriği, gibi birçok çeşitliliğin korunmasına ve sürdürülebilirliğine katkı verilecek. Doğal arıcılık ürünlerine, pekmez üretimine, Bigadiç helvası dolayısı ile şeker pancarı ve yerli susam üretimine destek verilerek bölgedeki, tarımsal biyoçeşitliliğe dolayısı ile eko-sisteme destek olunacak. En önemlisi de" Torunların dedelerinin diktiği ağaçlara, ninelerinin tohumlarına sahip çıkması" için destek sağlanacak.
Projeye destek veren Beylikdüzü Belediyesi gibi yerel yönetimler aracılığı sayesinde aracısız üretim ve tüketim ilişkileri kurulacak, bilinçli tüketici ile kırsaldaki üreticinin doğrudan bağ kurması sağlanacak. Büyük şehirlerdeki tüketicinin doğal yerel ürünlere ulaşması sağlanırken, üreticinin mevcut duruma göre daha fazla gelir elde etmesine aracılık edilecek.
Haber Merkezi



  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli