Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Bir intihar 135 kişiyi etkiliyor

Bir intihar 135 kişiyi etkiliyor

Bandırma İlçe Sağlık Müdürlüğü´nden 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle yapılan açıklamada, her bir intiharın yaklaşık 135 kişiyi şiddetli üzüntü veya başka şekilde etkilediğine dikkat çekildi.

Bandırma İlçe Sağlık Müdürlüğü´nden 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle yapılan açıklamada, her bir intiharın yaklaşık 135 kişiyi şiddetli üzüntü veya başka şekilde etkilediğine dikkat çekildi.
10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle Bandırma İlçe Sağlık Müdürlüğü basın bildirisi yayımladı. Bildiride şu ifadeler yer aldı: ?Bu yıl, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu (WFMH), Dünya Ruh Sağlığı Günü´nün ana temasını ?intiharı önleme? olarak belirlemiştir. Dünya Ruh Sağlığı Günü, küresel topluma yönelik farkındalığı empatik, birleştirici bir sesle harekete geçmelerini ve onların kalıcı bir değişim yaratmalarını sağlayarak kendilerini umutlu hissetmelerine yardımcı olmaktadır. Her yıl 800 bine yakın insan kendi hayatına son vermekte ve dahası intihar girişiminde bulunan birçok insan bulunmaktadır. Her intihar; aileleri, toplulukları ve ülkeleri etkileyen ve geride kalan insanlar üzerinde uzun süre kalıcı etkileri olan bir trajedidir.?
?ENDİŞE VERİCİ İSTATİSTİKSEL SEVİYELERE ULAŞMIŞTIR?
?İntihar, dünya genelinde 15-29 yaş arasındaki ikinci önde gelen ölüm nedenidir. İntihar davranışı, insanlık tarihi boyunca var olmuştur, ancak birkaç karmaşık faktör nedeniyle, dünyanın her yerinde kademeli olarak artmış ve son on yılda, endişe verici istatistiksel seviyelere ulaşmıştır. Genellikle intihar davranışları sergileyen yetişkinler olduğuna inanılır, ancak şiddet, cinsel istismar, zorbalık ve siber zorbalık nedeniyle birçok çocuğun ve gencin de bu tür davranışlarda bulundukları bilinmelidir.?
?ÇOK SAYIDA FAKTÖR VARDIR?
?İntihar, ulusal sağlık otoritelerinin özel olarak ilgilenmesi gereken bir olgudur. Çünkü intiharı engellemek ve halkın ruh sağlığını geliştirmek için stratejiler oluşturmayı amaçlayan politikalar ve direktifler oluşturmak onların sorumluluğudur. Bir intihara katkıda bulunan çok sayıda karmaşık faktör vardır ancak en önemlisi, bütün eylemlerimizin önleme için yönlendirilmiş olması gerektiğidir. Buna göre, sektörler arası ve disiplinler arası eylemlerin, icra edilen tüm aktörler tarafından yapılması önemlidir.?
?KURUMLAR ARASI İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİDİR?
?2019´da Dünya Ruh Sağlığı gününün intiharı önleme temasının hedefi hükümetlerin dikkatini çekmektir. Böylece, konuya dünyadaki halk sağlığı gündemlerinde öncelik verilebilir. İntihar önlenebilir, bu nedenle tüm çabalarımızın ve kamu politikalarımızın önleme üzerinde durması gerekiyor. Ruh sağlığının güçlendirilmesi ve intiharın önlenebilmesi için toplumun her bireyine bir rol düşerken, kurumlar arası işbirliklerinin çok büyük bir önemi olduğu aşikardır. Özellikle gençlerin ruh sağlığının ve psikolojik dayanıklılığının artırılması için gence hizmet veren tüm kurumların birlikte hareket etmesi gerekmektedir. İşbirliği içinde yürütülecek çalışmalarla gençler ve aileler hem fiziksel hem de psikososyal yönden bir bütün olarak desteklenebilecek ve böylece güçlendirilebilecektir.?
?İNTİHAR, 20. ÖLÜM SEBEBİDİR?
?İntiharın önlenmesi evrensel bir sorun olmaya devam etmektedir! İntihar her yaştan insan için küresel olarak en önemli 20 ölüm sebebi arasındadır. Her 40 saniyede bir intihara denk gelen 800 bin´den fazla ölümden sorumludur. Kaybedilen her bir yaşam, birinin eşini, çocuğunu, ebeveynini, arkadaşını veya meslektaşını temsil eder. Her bir intihar, yaklaşık 135 kişiyi şiddetli üzüntü veya başka şekilde etkiler. Bu da, yılda 108 milyon kişinin intihar davranışından derinden etkilendiği anlamına gelir. İntihar davranışı hem intiharı içerir aynı zamanda intihar düşüncesi ve intihar girişimlerini de kapsar. İntihar genetik, psikolojik, sosyal, kültürel ve diğer risk faktörlerinin bir araya gelmesinin, bazen de travma ve kayıp deneyimleriyle birleşmesinin bir sonucudur.?
?UYARI İŞARETLERİ HAKKINDA EĞİTİM VEREBİLİR?
?İntiharı önlemek çoğu zaman mümkündür ve siz önlenmesi için kilit rol oynarsınız! Fark yaratabilirsiniz ? toplumun bir üyesi olarak, bir çocuk olarak, bir ebeveyn olarak, bir arkadaş olarak, bir meslektaş veya bir komşu olarak. Konuyla ilgili farkındalık yaratabilir, intihar nedenleri ve intihar için uyarı işaretleri hakkında eğitim verebilir, topluluğunuzda sıkıntı çekenlere merhamet ve bakım gösterebilir, intihar davranışı ve zihinsel sağlık sorunları ile ilgili damgalanmayı sorgulayabilir ve kendi deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.?
ÖNLEMEK İÇİN ÇALIŞMAK GEREKİR
?Bu çalışmanın olumlu yararları sonsuz, sürdürülebilir ve büyük bir etkiye sahip olabilir. Çalışma, yalnızca sıkıntı çekenleri değil aynı zamanda sevdiklerini, bölgede çalışanları ve bir bütün olarak toplumu da etkileyebilir. Dünyanın her yerinde mücadele edenlere ulaşmak için kanıta dayalı intihar önleme faaliyetleri geliştirilmeye çalışılmalıdır. Bir araya gelmek intiharı önlemek için kritik öneme sahiptir! İntiharı önlemek, birçok kişinin çabasını gerektirir. Aile, arkadaşlar, iş arkadaşları, topluluk üyeleri, eğitimciler, dini liderler, sağlık uzmanları, siyasi yetkililer ve hükümetleri kapsar. İntiharı önleme, birey, sistem ve topluluk düzeyinde çalışmayı kapsayan bütünleştirici stratejiler gerektirir. Araştırmalar, intiharı önleme çabalarının çoklu seviyelere yayılması ve çoklu müdahaleler içermesi durumunda daha etkili olacağını göstermektedir.?
?HERKES KATKIDA BULUNABİLİR?
?İntihar davranışının önlenmesinde ortak hedefimize ulaşmak için bizler toplumun üyeleri olarak çok disiplinli bir yaklaşım kullanarak koordine bir şekilde işbirliği yapmalıyız. Herkes intiharın önlenmesine katkıda bulunabilir! İntihar davranışı evrenseldir ve sınırları bilinmemektedir. Bu yüzden herkesi etkilemektedir. Her yıl intihar davranışından etkilenen milyonlarca insanın özel bir iç görüsü ve benzersiz düşünceleri vardır. Araştırma, müdahale ve değerlendirmelerin içerisine intiharı deneyimlemiş insanların katılımı, intihar davranışını ele alan her kurumun çalışması için merkezi olmalıdır.?
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: intihar kişiyi etkiliyor
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli