Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Bir maden firmasının atık suyu Madra Barajı´na karıştı

Bir maden firmasının atık suyu Madra Barajı´na karıştı

Ayvalık ilçesi ve çevresinde sulama amaçlı kullanılan Madra Barajı´na sadece 2,75 kilometre mesafedeki kırsal Karaayıt Mahallesi´nde faaliyet yürüten demir madeninde, tüm uyarıları ve tepkilere karşın korkulan oldu.

Ayvalık ilçesi ve çevresinde sulama amaçlı kullanılan Madra Barajı´na sadece 2,75 kilometre mesafedeki kırsal Karaayıt Mahallesi´nde faaliyet yürüten demir madeninde, tüm uyarıları ve tepkilere karşın korkulan oldu.
Madenin atık havuzu yoğun yağışla beraber dereye aktı
Atıkların içindeki ağır metaller ve biriken tüm kirliliğin, Madra Sulama Barajı´na karıştığı iddiası bölge halkını endişeye sevk etti.
Ayvalık Belediyesi´nin ve çevrede yaşayan kırsal mahalle sakinlerinin, verdiği zarar nedeniyle kapatılması için yıllardır mücadele ettiği Bilfer Madencilik, söz konusu mahallenin kalan son merasına göz dikmiş, burayı da atık sahasına eklemek için başvuruda bulunmuştu.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, 8 Ekim 2019 tarihinde konuyu Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi´ne taşıyarak, Ayvalık ilçesi Karaayıt Kırsal Mahallesi´nde işletilen ?Ayazmant Demir Cevheri Zenginleştirme Tesisi?nden kaynaklanacak atıklar için Bilfer Madencilik ve Turizm A.Ş. tarafından yapılması ve işletilmesi planlanan ?Ayvalık Bilfer Atık Düzenli Depolama Tesisi Projesi? hususunda ÇED Toplantısının yapılmaması ve söz konusu firmanın maden ruhsatının iptali için Ayvalık Belediyesi ile işbirliği yapılarak gerekli girişimlerde bulunma hususunda Meclisimizce tavsiye kararı oybirliği ile kabul edilmiştir" şeklinde kararını aldırtmak oldu.
Son aylarda, patlayan pirina havuzları, yıkılan demir madeni duvarları ve orman yangınlarıyla gündeme gelen Ayvalık´ın felaketler ile anılmamasını isteyen Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, ?22 adası, tabiat parkları, doğal güzellikleri, pırlanta kumsalları, birbirinden güzel koyları, zeytini, zeytinyağı, sabunu ve mezeleriyle gündemde kalmak istiyoruz. Ayvalık, demir madenleriyle, kötü pirine kokularıyla anılmasın, kentimize uzanan eller çekilsin, başka Ayvalık yok.? dedi.
Firmanın adeta dağ haline gelmiş pasa tepelerinde iş makinelerin çalıştığı ve dereye çöken atıkları temizlemeye çalıştığı gözlenirken, CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, ?Burada bir cinayet işleniyor. Bu madenin köyün içerisine yapılmasına izin veren her kimse bu cinayetin failidir. 1.500 metre uzakta toplanması gereken pasa, yerleşim yerine 50 metre uzakta? dedi.
Göçük sonucunda hemen bölgeye geldiklerini aktaran Aytekin, ?Devleti temsil eden valimizin, kaymakamımızın derhal müdahale etmesini bekliyoruz. Çevremizin, havamızın, suyumuzun, doğamızın dün olduğu gibi bugün de yanındayız. Yanında olmaya devam edeceğiz.? diye konuştu.
Haber Merkezi



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli