Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Bölgedeki sulak koruma alanı ne olacak?

Bölgedeki sulak koruma alanı ne olacak?

?Anadolu Etap Penkon? grubu tarafından kiralanan, Bandırma-Çanakkale yolu üzerindeki Tahirova Çiftliği, binlerce meyve ağacından ürettiği meyveleri çeşitli ülkelere ihraç ediyor.

?Anadolu Etap Penkon? grubu tarafından kiralanan, Bandırma-Çanakkale yolu üzerindeki Tahirova Çiftliği, binlerce meyve ağacından ürettiği meyveleri çeşitli ülkelere ihraç ediyor.
2013 yılında, devletten 30 yıllığına kiralanan Tahirova Çiftliği ve bölgede ayrıca yine devletten kiralanan 10 bin dönümlük alanda ağırlıklı olarak şeftali ve elma olmak üzere kiraz ve armut yetiştirilerek, çeşitli ülkelere satılıyor. 500 dolayında kişinin çalıştığı çiftlikte, üç yıldan beri meyve üretiliyor. Çiftlikte, geçen yıl 3 bin ton üretim gerçekleşti.
SANAYİ GELİRSE NE OLACAK?
Ancak, bölgede, Şirinçavuş-Hıdırköy arasında yapılması plânlanan liman ve buna bağlı şekilde bölgede yer alacak ağır metal ve kimya sanayi tesislerinin, Tahirova Çiftliği ve yakınındaki binlerce meyve ağacını nasıl etkileyeceği bir soru işareti olarak görülüyor. Meyve tarımı yapılıp, ?sulak koruma alanı? kapsamında bulunan bölgenin, kurulacak olan bu sanayi tesislerinden olumsuz etkilenmesine kesin gözle bakılıyor.
ANADOLU ETAP GELİŞİYOR
Anadolu Grubu, Özgörkey Holding ve Brezilyalı Cutrale Grubu işbirliği ile 2009 yılı sonunda kurulan Anadolu Etap, Avrupa´nın önde gelen meyve suyu ve taze meyve firmalarından birisi olma stratejisiyle çalışmalarını sürdürüyor. İlk fidan dikimini 23 Nisan 2011´de gerçekleştiren firma, Ağustos 2015 tarihine göre, beş farklı bölgede, 25.000 dekar alanda kurulu altı çiftliğinde, 3,5 milyon dikili meyve ağacına ulaştı. Anadolu Etap, 2020 yılında, 50.000 dekar arazi üzerinde, 10 milyon meyve ağacına ulaşmayı hedefliyor. Çiftliklerde vişne, kayısı, armut, elma, erik, kiraz, şeftali nektarın ağaçları dikilirken, ayrıca deneme bahçelerinde onlarca meyve çeşidi ve cinsi, farklı ve yeni yöntemler uygulanarak yetiştiriliyor. Amerika´dan Japonya´ya dek müşterilerine kesintisiz hizmet sunan Anadolu Etap, Türkiye´nin en büyük meyvecilik projesinin sahibi olarak ilk markalı ve sertifikalı meyveyi, ?Doal? markası ile tüketicilerle buluşturdu.
Haber : Önder Balıkçı



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli