Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Bor Karbür Tesisi´nin temeli törenle atıldı

Bor Karbür Tesisi´nin temeli törenle atıldı

Savunma sanayisinde kullanılacak bor içerikli malzemelerin üretileceği, Bor Karbür Tesisi´nin temeli Bandırma´da törenle atıldı.

Savunma sanayisinde kullanılacak bor içerikli malzemelerin üretileceği, Bor Karbür Tesisi´nin temeli Bandırma´da törenle atıldı.
Bandırma ilçesinde ETİ Maden Bor Karbür Tesisi Temel Atma Töreni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez´in katılımıyla gerçekleştirildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından temeli atılan tesisin 24 ayda bitirilmesi hedefleniyor. Tesiste 250 kişi istihdam edilecek ve savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu bor içerikli malzemeler üretilecek.
Bakan Dönmez, temel atma töreninde yaptığı konuşmada bor madeni ürünlerinden ileri teknolojili bor ürünlerine geçişi kendilerine ilke olarak belirlediklerini açıkladı.
Bor karbür tesisinin savunma sanayisinde önemli bir rol üstleneceğine vurgu yapan Bakan Dönmez , "Bandırma´daki tesisimizde üreteceğimiz bor karbür düşük yoğunluğu ve yüksek ısıya dayanma özelliği ile savunma sanayimizin yerlilik oranının artırılmasına da büyük oranda katkı sunacak. Bor karbür yüksek sertlik ve mukavemet/yoğunluk oranının kritik olduğu taktik araçlar, helikopterler, uçaklar, top namlusu, askeri kıyafetler ve personel koruyucu yeleklerin zırhlanması gibi askeri amaçlı malzemelerde yoğunlukla kullanılacak. 

Bunun yanı sıra aşınmaya dayanıklı makine ve seramik parçalarının üretiminde ve nükleer uygulamalarda da bor karbürü kullanacağız. Yaptığımız bu stratejik dönüşümle ülkemize sağlanan katma değer, bor karbür gibi ürünlerde 150 katına, bu ürünlerin kullanıldığı zırh yapımında 500, nükleer gibi sektörlerde ise 2000 kata kadar çıkabiliyor." dedi.
Tesiste ilk etapta yılda 1.000 ton kapasiteyle bor karbür üretiminin gerçekleştirileceğini belirten Bakan Dönmez, ?Yatırım tutarı 70 milyon dolar olan tesisi, enerji üretim tesisini de eklediğimizde herhalde 80 milyon dolar düzeyine çıkmış olacağız. 24 ay gibi kısa bir sürede tamamlamayı planlıyoruz.? diye konuştu.
Tesisle birlikte istihdam da sağlanacağını belirten Dönmez, üretimi arttırıp, refah ve huzura katkıda bulunacaklarını söyledi.
Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer´de törende yaptığı konuşmada, bor madeninin 20 yıllık bir dönüşüm süreci geçirdiğini anlattı.
En iyi savunmanın üretim olduğuna değinen Keleşer, Eti Maden´in üretimle geleceğe doğru adımlar attığını belirtti.
Törene Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, Kamu Kurum ve Kuruluş Müdürleri, Sivil Toplum örgütleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Haber: Ahmet Pesen



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı