Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Bor: Devlet ihracatı desteklemezse ihracat artmaz

Bor: Devlet ihracatı desteklemezse ihracat artmaz

Şeker Piliç A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor, bu ortam ve koşullarda, ülkemizdeki hayvancılık sektörünün ayağa kalkmasının söz konusu olamayacağına dikkati çekti.

Şeker Piliç A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor, bu ortam ve koşullarda, ülkemizdeki hayvancılık sektörünün ayağa kalkmasının söz konusu olamayacağına dikkati çekti. Ülkemizdeki hayvan yetiştiriciliğinin, ihtiyacın % 20`sini bile karşılamadığına işaret eden Bor, şu değerlendirmede bulundu: "Ülkemizde hayvan yeminin pahalılığına paralel olarak, kırmızı et ücretleri de çok yüksek seyrediyor. Üretim zaten az. Diyanet İşleri Başkanımız, önümüzdeki Kurban Bayramı`nda, 2 milyon küçükbaş, 600 bin ise büyükbaş hayvanın kurban edileceğini belirtiyor. Yani, hayvan sayısında yeni bir azalmanın da gerçekleşeceği görülüyor. Hayvancılık sektörünün eski gücüne kavuşabilmesi için yem fiyatlarının, diğer ülkelerdeki fiyatların düzeyine çekilmesi, ülkemizdeki mera sayısının arttırılması, mera ıslahı yapılması ve ırkların ıslahı gerektiğinin altını çizen Bor, "Örneğin, son dönemde, ülkemize kırmızı et ithalini de doğru bulmuyorum. Et ithali yerine, damızlık hayvan ithali gerçekleştirilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum" dedi.
Tüm devletlerin hayvancılığı teşvik ettiği bir dönemde, ülkemizde hayvancılık sektörüne ciddi hiçbir destek verilmemesine şaşırdığını vurgulayan Şeker Piliç A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor, şunları söyledi: " Kırmızı etin en önemli alternatifi olan beyaz et sektöründe de durum farklı değil. Bizim sektörümüzde de işler çok parlak gitmiyor. Sektörde aşırı rekâbet yaşanıyor. Bu arada devlet, beyaz et sektöründe ihracata önemli hiçbir destek sağlamıyor. Avrupa ülkeleri, beyaz et ihracatında ton başına 470 Euro`luk destek verirken, bizde verilen destek ise yalnızca 26 dolarda kalıyor."
1700 bordrolu çalışana sahip bulunan Şeker Piliç A.Ş.`nin Yönetim Kurulu Başkanı Bor, buna karşın Kuzey Irak, Suudi Arabistan ve Azerbaycan gibi ülkelere haftada 300 ton dolayında ihracat gerçekleştirdiklerini belirtirken, yeni yatırımlarının da sürdüğünü açıkladı. Bor, saatte 12.500 adet piliç kesen yeni kesimhanelerini devreye aldıklarını, böylece saatte 8 bin adet kesim yapan eski kesimhaneleriyle birlikte saatte kesim adedini toplam 20.500`e yükselttiklerini, ayrıca şirketlerinin yönetim bölümünü de büyüttüklerini bildirdi. Bor, bu yeni yatırımlar için şimdiye dek 25 milyon dolar(35 milyon TL) harcadıklarını sözlerine ekledi.
Bilindiği gibi Şeker Piliç, geçtiğimiz günlerde ülkemizin en başarılı gıda şirketleri arasına girerken, "Dünya Gıda Günü" etkinliği kapsamında düzenlenen ödül töreninde  Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Bor, şirketin ödülünü, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker`in elinden almıştı.
Haber: Önder Balıkçı

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli