Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Borcunu ödeyen esnafa 82 lira prim indirimi 1 Ekim´de başlıyor

Borcunu ödeyen esnafa 82 lira prim indirimi 1 Ekim´de başlıyor

Bu kapsamda çalışanların primleri bu tarihten itibaren 5 puan düşürülecek.

Bu kapsamda çalışanların primleri bu tarihten itibaren 5 puan düşürülecek.
Şirket ortaklarından, muhtarlara, esnaftan gelir vergisi mükelleflerine indirimden 2 milyon kişinin yararlanması bekleniyor. Peki bu indirimden kimler, nasıl yararlanacak? İndirimden yararlanmak için ne yapmak gerekecek?
1- Kimler 5 puanlık indirim kapsamında yer alıyor?
İsteğe bağlı sigortalılar hariç eski adıyla BağKur´lular, yeni adıyla 4/b´liler 5 puanlık prim indiriminin kapsamındalar.
Yani şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları, tarım Bağ Kur´luları, esnaflar, gelir vergisi mükellefleri ekim ayı itibariyle başlıyacak olan prim indiriminden faydalanacaklar.
Bu kişiler, 5 puanlık prim indirimi çerçevesinde daha düşük prim ödeyecekler.
2- Para cezası olanlar prim indiriminden yararlanabilecek mi?
Kapsamdaki kişilerden SGK´ya prim borcu bulunmayanlar ve yasal süresi içerisinde primlerini ödeyenler indirimden yararlanabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu´na (SGK) prim, idari para cezası borcu ve bu borca ilişkin gecikme zammı ve cezası bulunanlar indirimden yararlanamayacak.
3- Borç yapılandıranın prim indirimi hakkı var mı?
Borç yapılandırması kapsamında SGK´ya prim borcu olan Bağ Kur´lulardan bu borcu yapılandıranlar prim indiriminden yararlanabilecekler.
Dolayısıyla, borcunu yapılandıran veya taksitlendiren BağKur´lular yapılandırma bozulmadığı sürece primlerini indirimli ödeyebilecek.
4- Geçmiş primleri borçlananlar bu indirimden yararlanabilecek mi?
BağKur´lu kadın sigortalılara geçtiğimiz dönemde doğum borçlanması hakkı getirilmişti. Bunun yanında, BağKur´lu erkekler askerlik borçlanması yapabiliyorlar. Borçlanma kapsamında ödenecek rakamlar, borçlanılacak gün sayılarının ödenecek prim tutarı ile çarpılması sonucu bulunuyor. 1 Ekim 2016 tarihinden sonra yapılacak borçlanma veya ihya işlemlerinde hesaplama yapılırken prim indirimi dikkate alınmayacak. Dolayısıyla, borçlanma yapacak veya SGK´dan primleri iade alacak kişiler indirimsiz tutarlar üzerinden hesaplamaya tabi tutulacaklar.
5- İndirim gelir vergisinden düşülebilecek mi?
1 Ekim 2016 tarihinden itibaren primlerini eksik ödeyen BağKur´lular bu indirim tutarını gelir ve kurumlar vergisi bakımından gider veya maliyet unsuru olarak yansıtamayacaklar. Dolayısıyla, bu tutar vergiden düşülemeyecek.
6- Primler kaç lira eksik ödenecek?
Kapsamdaki BağKur´luların tamamına 5 puanlık prim indirimi uygulanacak. Bu durumda, yüzde 34.5 üzerinden prim ödeyen BağKur´luların prim oranı yüzde 29.5´e düşecek. En düşük düzeyden, yani asgari ücret üzerinden prim ödeyen BağKur´lunun ödeyeceği primde 82 TL´lik bir indirim olacak. Primini en yüksekten ödeyen BağKur´lu için ise indirim miktarı 535 TL´ye ulaşacak. İndirim rakamsal olarak değil, oran üzerinden gerçekleştiği için primini yüksekten ödeyen BağKur´lu daha yüksek indirim alacak.
7- Tarım BağKur´lu ne kadar indirim alacak?
5 puanlık indirimden tarım BağKur´lular da yararlanacaklar. 2016 yılında tarım BağKur´lular 23 gün üzerinden prim ödüyorlar ve 30 gün sigortalı sayılıyorlar. Tarım BağKur´lular en düşük 435 TL prim ödüyorlar.
İndirim sonrası en düşükten prim ödeyen tarım BağKur´lunun primi 372 TL´ye düşecek. Dolayısıyla, bu kapsamda olanlar 62.5 TL indirimden yararlanmış olacak.
8- İndirimden yararlanmak için SGK´ya başvuru yapılacak mı yoksa indirim otomatik olarak mı uygulanacak?
Prim indiriminden yararlanmak için BağKur´luların SGK´ya başvurmasına gerek yok. Primini düzenli ödeyen, SGK´ya prim borcu olmayan BağKur´lulara indirim otomatik olarak yansıtılacak. Bu durumdaki kişilerin indirimden yararlanmak için herhangi bir başvuru yapması gerekmeyecek.
9- İsteğe bağlı sigortalı olup BağKur kapsamında sayılanların primlerinde indirim olacak mı?
1 Ekim 2008 sonrası isteğe bağlı sigortalılar BağKur kapsamında değerlendirilmeye başlandı. Bu çerçevede, isteğe bağlı sigortalılara 4/b´li olarak işlem yapılıyor. Ancak prim indirimi isteğe bağlı sigortalıları kapsamıyor. Dolayısıyla, isteğe bağlı sigortalılar prim indiriminden yararlanamayacaklar.
10- Peki bu prim indirimi kime ne fayda sağlayacak?
İndirim milyonlarca BağKur´lunun bütçesini rahatlatacak. BağKur´luları düzenli prim ödemeye teşvik edecek ve SGK´nın prim gelirlerini düzenli toplayabilmesi sağlanmış olacak.
Özellikle küçük esnafın sağlıktan yararlanamaması sorununun önüne geçilmiş olacak. Bu uygulamayla, işverenlere uzunca bir süredir sağlanan 5 puanlık indirimin BağKur´lulara da, yani küçük esnafa ve bağımsız çalışanlara da tanınması sağlanmış olacak.
Haber Merkezi



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı