Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Borcunu aksatanın kartı nakit çekime kapanacak...

Borcunu aksatanın kartı nakit çekime kapanacak...

Borcunu aksatanın kartı nakit çekime kapanacak... Kredi kartına disiplin geliyor. Bir yıl içerisinde kart borcunu 3 defa yarısından az ödeyenin nakit çekim hakkı elinden alınacak.

Borcunu aksatanın kartı nakit çekime kapanacak...
Kredi kartına disiplin geliyor. Bir yıl içerisinde kart borcunu 3 defa yarısından az ödeyenin nakit çekim hakkı elinden alınacak. Ayrıca asgari ödeme oranı da yüzde 40`a kadar çıkacak
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bir süredir üzerinde çalıştığı kredi kartlarındaki `ödeme oranlarının` yükseltilmesini öngören düzenlemeyle ilgili çalışmalarını tamamladı. Resmi Gazete`de yayınlanması için Başbakanlığa gönderilen değişiklik ile kredi kartlarında adeta `sıkıyönetim` ilan ediliyor. 4`ü ana madde ikisi yürütme olmak üzere toplam 6 maddeden oluşan yönetmelik değişikliğinde, halen yüzde 20 olarak uygulanan asgari ödeme tutarı yüzde 40`a kadar yükseltiliyor. Yönetmelikte, kredi kartı borcunun ödenmesi konusunda da düzenlemeye gidildi. Buna göre, bir yıl içinde üç kez kredi kartı borcunu yüzde 50`sinden azını ödeyen tüketicinin, nakit çekim hakkı elinden alınacak. Ayrıca kredi kartının limiti de dondurulacak.
Yönetmelik değişikliğinde, asgari ödeme tutarları ile ilgili iki ayrı düzenleme yer aldı. Buna göre, mevcut kredi kartları ile yeni alınacak kredi kartlarında farklı asgari ödeme zorunlulukları uygulanacak.
Yönetmelik değişikliğinin birinci maddesine göre, yeni alınacak kredi kartlarında kart limiti 15 bin liraya kadar olacak kredi kartlarında asgari ödeme tutarı, yüzde 25 olarak uygulanacak. Kredi kartı limiti 15 bin lira ile 20 bin lira arasında olan kartlarda ise asgari ödeme tutarı yüzde 30 uygulanacak. 20 bin lira ve üzerindeki limitli kredi kartlarında da, asgari ödeme tutarı yüzde 40 olacak. Mevcut durumda ise tüm kredi kartı borçlarında asgari ödeme tutarı yüzde 20 olarak uygulanıyor.
4 maddelik değişiklik
* Yeni alınacak kredi kartlarında, asgari ödeme tutarı limitine göre değişmekle birlikte yüzde 25 ve yüzde 40 olarak uygulanacak.
* Mevcut kredi kartlarında asgari ödeme tutarı, limiti 5 bin liraya kadar olan kartlarda, bir yıl sonra yüzde 22`ye çıkarılacak. Limit artıkça ödeme tutarı da artacak. Mevcut kredi kartların asgari ödemeleri kademeli olarak arttırılacak.
* Bir yıl içinde üç kez borcun yüzde 50`sinden azı ödenen kredi kartları, nakit çekimine ve limit artırımına kapatılacak.
* Kredi kartı iptal edilmesi de kontrol altına alınacak. Konuyla ilgili başvuru yapılması halinde iptal talep formunun bir örneği tüketiciye verebilecek. İptal edilmemesi halinde, tüketici bu forma bankayı şikayet edebilecek.
Asgari ödeme kademeli artıyor
Yönetmelikte, mevcut kredi kartlarındaki zorunlu ödeme tutarı ise kademeli olarak artırılacak. Halen kullanılmakta olan kredi kartları ile ilgili dört ayrı düzenleme yapıldı.
* Limiti 5 bin liraya kadar olan kredi kartlarında bir yıl boyunca asgari ödeme tutarı yüzde 20, bir yılın sonunda ise yüzde 22`ye yükselecek.
* Limiti 5-15 bin lira arasında olan kredi kartlarına ise tüketicilere altı ay süre verilecek. 6 ay içinde asgari ödeme yüzde 20, sonrasında yüzde 22 olacak.
* Limiti 15-20 bin lira arasında olan kredi kartlarındaki zorunlu ödeme tutarı ise, ilk altı ay yüzde 20 uygulanacak, ikinci altı ayda yüzde 22`ye yükselecek. Üçüncü altı ayda yüzde 25, dördüncü altı ayda ise yüzde 28`e çıkacak.
* Limiti 20 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarında da asgari ödeme tutarı altı aylık dilimler halinde arttırılacak. İlk altı ay yüzde 20 olarak uygulanacak tutar, yüzde 22, yüzde 25, yüzde 28, yüzde 30 ve yüzde 35`e yükseltilecek.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli