Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Boşnaklar Anıtı´nda tarihi hata yapılmamasını istedi

Boşnaklar Anıtı´nda tarihi hata yapılmamasını istedi

Burhaniye Rumeli Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı Süleyman Eruzunlar, ?Çanakkale´de şehit olan Boşnakların kemiklerini sızlatmayın? dedi.

Burhaniye Rumeli Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı Süleyman Eruzunlar, ?Çanakkale´de şehit olan Boşnakların kemiklerini sızlatmayın? dedi.
Çanakkale´de yapılması planlanan Boşnaklar Anıtı hakkında görüşlerini paylaşan Eruzunlar, Çanakkale´de yapılacak olan Çanakkale savaşında şehit düşen Boşnaklar Anıtı´nda tarihi hataların yapılmamasını uyardı.
Çanakkale´de yapılacak Boşnaklar Anıtı´nın tüm Boşnakları kapsaması gerektiğine dikkat çeken Eruzunlar, şunları kaydetti: ?Anıtın yapılma fikri Sancak Boşnak Millet Meclislerinde geldi. Sırbistan ve Karadağ Boşnak Millet Meclislerinden gelen öneri 21 Kasım 2019 tarihinde Boşnak Meclisleri ile Türkiye Bosna Sancak Derneği, İzmir Bosna Sancak Derneği ve Bosna Hersek Preporod Derneği´nin Novi Pazar´da imzaladıkları protokolü biliyorum. Konu hakkında derneğimize o dönemlerde bilgi verildi. Anıt yapılma fikri çok hoşumuza gitti ve destekleyeceğimizi söyledik. Boşnaklar bir ülkeye sıkıştırılamaz. Çanakkale´de şehit düşen Boşnaklar Anıtı olması ve anıt üzerinde yazılacak yazının bütün Boşnakların fikri alınarak belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum. O dönemin Boşnak bayrağı olan lilyanlı bayrak ve yeşil ay yıldız anıtta olması gerektiğini ifade ediyoruz. Bildiğiniz gibi bugünkü Bosna Hersek Federal Devleti bayrağı, Mavi bir fon, 9 adet beyaz yıldız ve sarı bir üçgenden oluşur. Üçgen; Boşnak, Hırvat ve Sırp halkları simgeler. Demek ki bu bayrak Bosna Hersek´teki Bosnalı Sırpları ve Bosnalı Hırvatları temsil ediyor. Çanakkale Savaşlarında ne bir Bosnalı Sırp ne de bir Bosnalı Hırvat vardı. Şehitlerimiz yani gönüllüler sadece Boşnak idiler. Yapılan tarihi hata geçmişini bilmemek ve günümüz Boşnakların yaşadığı coğrafyayı hiçe saymaktır.?
Çanakkale savaşına Bosna, Sancak, Makedonya ve Kosova´dan çok sayıda Boşnak katıldığını katıldığı bilgisi veren Eruzunlar, ?Burhaniye´ye yerleşen Sancaklı Boşnaklar Yemen´de, Kurtuluş savaşında olduğu gibi Çanakkale savaşında da yer aldılar. Benim dedem Boşnak Süleyman Ağa (Martinoviç) Kurtuluş savaşında yer alan madalyası bulunan Boşnaklar dan biri. Kurtuluş Savaşında Burhaniye´de Sancak´lı Boşnakların oluşturduğu Boşnak Milis Kuvvetleri, işgal kuvvetlerine karşı Ayvalık cephesine ilk giden birliktir. O nedenle diyorum ki, Gelin Çanakkale´de şehit olan Boşnak hemşerilerimizin kemiklerini sızlatmayın.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli