Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

BTB, zeytin sineği ile mücadele istedi

BTB, zeytin sineği ile mücadele istedi

Balıkesir Ticaret Borsası (BTB), Tarım ve Orman Bakanlığı´nı zeytin sineği ile mücadele başlatmaya davet etti.

Balıkesir Ticaret Borsası (BTB), Tarım ve Orman Bakanlığı´nı zeytin sineği ile mücadele başlatmaya davet etti.
Balıkesir Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Ersin Erdoğmuş, zeytin ürününün körfez bölgesi ve milli ekonomi için önemli olduğunu belirterek, bakanlığın zeytin sineği ilaçlamasını acilen başlatılmasını istedi.
BTB Başkanı Ersin Erdoğmuş, Balıkesir bölgesinde zeytin sineği ile mücadele edilebilmesi için bakanlığı bölgedeki zeytin ağaçlarını ilaçlamaya davet etti.
Konuyla ilgili basına bir açıklama yapan Erdoğmuş, Edremit-Burhaniye-Ayvalık hinterlandını kapsayan Körfez Bölgemizde 10 milyon adet zeytin ağacı bulunduğuna dikkat çekti.
Toplam 700 bin dekar arazide 300 bin ton zeytin, 54 bin ton zeytinyağı üretiminin 20 bin üretici tarafından yapıldığını söyleyen Erdoğmuş ?Bölge üreticilerimizin en önemli geçim kaynağını oluşturan üretimin sağlıklı bir şekilde yapılarak yüksek verim elde edilebilmesi için zeytin sineği mücadelesi büyük önem arz etmektedir. Söz konusu zararlı ile mücadele; yer aletleri ve uçakla havadan mücadele, biyoteknolojik mücadele ve zehirli yem ile mücadele şeklinde yapılabilmekte olup, havadan mücadelede dekar başına 20 cc, yer aletleri ile yapılan mücadelede ise sadece 12 ağacı ilaçlayabilmek için 100-150 cc ilaç kullanmak gerekmekte, Uçakla ULV mücadele dışındaki yöntemlerin maliyet, geniş sahaların zamanında ilaçlanmasının mümkün olmaması gibi sakıncaları bulunmaktadır. Geçmiş yıllarda Devlet Mücadelesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı´nca daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı´nca yapılan uçakla mücadele çeşitli nedenler ile yapılamaz durumdadır. Zeytin sineğine karşı uçakla ilaçlama yapılamadığından yöre üreticilerimiz ve milli ekonomimiz gerek verim gerekse kalite düşüklüğü nedeniyle çok yüksek tutarda kayba uğramaktadır. Yapılan araştırmalara göre 5 milyon liraya mal olabilecek uçakla ilaçlamanın yapılmaması en az 200 milyon TL gelir kaybına yol açmaktadır. İçinde bulunduğumuz sezonda, ilaçlamanın bir an önce planlanarak uygulamaya başlanması ekonomik kaybın önlenmesi açısından aciliyet arz ettiğinden, yaşanan ekonomik kaybı değerlendiren Balıkesir Ticaret Borsası, TOBB ve Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde girişimde bulunmuştur." ifadelerine yer verdi.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: zeytin sineği mücadele istedi
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli