Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

?Büyük marketler, belimizi büküyor?

?Büyük marketler, belimizi büküyor?

Ülkemizin her yerinde olduğu gibi ilçemizde de küçük esnaf, büyük marketlere karşı direnmekte zorluk çekiyor.

Ülkemizin her yerinde olduğu gibi ilçemizde de küçük esnaf, büyük marketlere karşı direnmekte zorluk çekiyor.
Erdek´teki bazı bakkal ve büfelerini sahipleriyle bu konuyu konuştuğumuzda bir dokunduk, bin ah işittik!
İşte, birkaç küçük esnafın düşünceleri:
MUSTAFA KULALI: ?Tabii ki, büyük marketler, işlerimizi olumsuz etkiliyor. Müşteri, cebini düşünerek ve ürünlerin fiyatlarını neredeyse tek tek takip ederek alışveriş yapmaya çalışıyor. Oysa bazı ürünler, büyük marketlere göre, küçük esnaf dükkanlarında daha ucuz ama vatandaş, farkında değil. Bu arada büyük marketlerde her çeşit ürünün satılması da aleyhimize bir etken.?
SAMET AYTAÇ (Samet Büfe): ?Aslında birçok ürünümüz, büyük marketlerden daha ucuz. Örneğin, hemen aklıma bisküvi fiyatları geliyor. Ama vatandaş, büyük marketlere girdiğinde bunun farkına varamıyor ve oraların ürün çeşitliliği ve cazibesine aldanıyor. Tekel maddeleri satışımız da olmasa işimiz daha zor.? 

ALİ CÖMERT (Cömert Gıda): ?32 yıllık esnafım. Bu işyeri 1985 yılından beri Erdek´in hizmetinde. Son dönemlerde tabii ki, büyük marketler, işlerimizi ciddi şekilde etkiliyor. Çünkü, her şeyi satıyorlar. Bu durumdan yalnız biz değil, züccaciyeciler, manavlar, kasaplar ve diğer esnaf kesimi de etkileniyor. Eğer, ev ve dükkanınız kiradaysa veya işyeriniz merkezi bir yerde değilse, ya da geçmişten gelen bir müşteri portföyünüz yoksa, yandınız! Hem, büyük marketler de ürünlerini bizden ucuza satmıyorlar. Sadece etiket oyunları yaparak, müşterilerin gözünü boyuyorlar. Tabii, devletin bu konudaki uygulaması da yanlış. Hani, bu büyük marketler, kentlerin dışına çıkarılacaktı? Lâfta kaldı. İşin bizim için bir olumsuz boyutu da şu: Devlet, tekel ciromuzu da göz önüne alarak, bizleri, büyük marketlerle aynı kefede, ?1. sınıf esnaf´ kategorisinde değerlendiriyor. Bu nedenle hemen hemen hiç kâr elde etmiyoruz.?
DERYA DAĞTEKİN (Dağtekin Market): ?Vatandaş, çok çeşit var diye büyük marketlere gidiyor. Oysa birçok ürün ya bizde daha ucuz, ya da büyük marketlerle aynı. Örneğin, biralar, çerezler, kolalar ve ekmeklerin fiyatları zaten belirli ve üzerlerinde fiyatları yazıyor. Büyük marketlerin, gece bir saatte kapanmasından sonra iş yapmaya çalışıyoruz. Bu marketi, eşimle birlikte işletiyoruz. Eşim, gece 24.30-01.00´lere kadar dükkânımızı açık tutuyor. Bir de, veresiye alışveriş yapan müşterilerimiz var.?
CENK YILDIRIM (Özen Gıda): ?Büyük marketler, et, çorap, beyaz eşya, kozmetik maddeleri, telefon dahil her çeşit ürünü satıyorlar. Hem de çoğu ürünün fiyatı bizden yüksek. Ancak vatandaş, bunun farkında değil. Bizlerin muhasebe masrafları, stopajlarımız, Bağ-kur ödemelerimiz de var. Tabii ki, mağdur oluyoruz. Erdek´in kış nüfusu 18-20 bin arasında. Buna rağmen ilçemizde, örneğin BİM´in üç şubesi var. Diğer bazı firmaların da ikişer şubesi bulunuyor. Yazın, biraz iş yapmaya çalışıyoruz. Kısacası yazın biraz kazandıklarımızı, kışın geri veriyoruz.?
NEVZAT ERYILMAZ (Nevzat Tekel Bayii): ?Büyük marketlerdeki bazı ürünler, bize göre 50 kuruş-1 lira daha ucuz olsa da, birçok ürün, bizden ucuz değil. Çünkü onların adı, market. Nasıl olup da ayakta kaldığımıza ben de şaşırıyorum.?
SÜLEYMAN ÇİFTÇİ (Deniz Büfe): ?Size şöyle bir örnek vereyim. 5 yıl önce bankaya kredi borcum 60 bin liraydı, bugün de aynı. Birçok ürünümüz, büyük marketlerden ucuz. Bunlar arasında gazlı içecekler de bulunuyor. Ancak vatandaş, ürün çeşitliliğinin büyüsüne kapılarak, büyük marketleri tercih ediyor. Hemen hemen hiç kazanamıyoruz. Bu olumsuz ortam ve koşullarda bu işi daha ne kadar sürdürürüz, ben de bilemiyorum.?
Haber : Önder Balkıçı



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli