Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Büyük tartışma yaratan yasak uygulamaya geçiyor

Büyük tartışma yaratan yasak uygulamaya geçiyor

Torba yasa ile getirilen ve tartışmalara yol açan içki yasakları 9 Eylülden itibaren başlıyor. Gece saat 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında alkollü içki, perakende olarak satılamayacak. Yasak, market, büfe, bakkal ve bayileri kapsıyor.

Torba yasa ile getirilen ve tartışmalara yol açan ``içki yasakları`` 9 Eylül`den itibaren başlıyor. 
Gece saat 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında alkollü içki, perakende olarak satılamayacak. Yasak, market, büfe, bakkal ve bayileri kapsıyor.
Alkollü içkiler işletme dışından görülecek şekilde vitrinlerde de yer alamayacak. Alkollü içkiler lokanta restoran, gece kulübü, bar ve benzeri yerlerde ise saat sınırlaması olmadan açık olarak tüketilebilecek. Ancak tesis sınırları dışında tüketilmek üzere içki satışı yapılamayacak. Bu düzenlemenin park, bahçe, sahil ve kır düğünlerinde alkollü içki içilmesine ilişkin yasaklara dayanak oluşturacağı belirtiliyor. 
OKUL VE DERSANE YANI
Yasaya göre alkollü içki satışı yapılan yerler ile örgüt eğitim kurumları ve dersaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az 100 metre mesafe bulunacak. Bu koşul turizm belgeli işletmeler için aranmayacak. Böylece küçük işletmelerin alkol satışına darbe vurulurken, büyük işletmelere dokunulmamış olacak. Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içki satışı yapılamayacak. 18 yaşın altındakilere içki satışı yapılamayacak.
TV YASAKLARI
Alkollü içkilerin reklam ve tanıtımını yasaklayan yasa özendirici, teşvik edici kampanya, promasyon ve etkinliklere de yasaklar getiriyor. Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde de alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyecek. Tıpkı sigara gibi, alkollü içkilerin ambalajı üzerine zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak.
ALKOLLÜ SÜRÜCÜYE HAPİS
Trafik kontrolünde 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu saptananlara 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. 1.00 promil, 2 kadeh rakı ya da 4 şişe biraya eşdeğer oluyor. Özel otomobillerde 0.50, diğer araçlarda 0.20 promilin üzerinde alkollü olan sürücülerin trafik kazasına neden olmaları halinde haklarında TCK hükümleri uygulanacak. Alkolmetreyi üflemeyene ise 2 bin TL para cezası verilip, sürücü belgelerine 2 yıl el konulacak. Sürücü koltuğunda da artık sigara içilemeyecek.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli