Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Büyükşehir Balıkesir statüsü adaları panikletti

Büyükşehir Balıkesir statüsü adaları panikletti

Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar, halkın görüşü alınmadan, alınan kararların sağlıklı bir şekilde sonuca ulaşmasının söz konusu olmayacağının altını çizdi.

Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar, halkın görüşü alınmadan, alınan kararların sağlıklı bir şekilde sonuca ulaşmasının söz konusu olmayacağının altını çizdi. Balıkesir`in Büyükşehir olması noktasında yol ayrımına gelen Ada halkları kendi sosyal ve ekonomik önlemlerini alma noktasında bir dizi arayışa girdi.  Marmara ve Avşa Adasının Çanakkale`ye bağlanması isteniyor
Marmara İlçesi ile Avşa Beldesi kurtuluş olarak Çanakkale İline bağlanmak isterken, Saraylar Beldesi ise Tekirdağ İline bağlanabilmenin arayışı içinde.
Marmara ve Avşa Adasında yaşayan halk Çanakkale`yi, Saraylar Beldesi halkı da Tekirdağ`a bağlanmak isterken, Paşalimanı Adası ise Erdek`le yollarına devam etmekte ısrarlı.
Büyükşehir olma noktasında en istekli il olan Balıkesir yeni yapılanmada üstlenilecek sorumluluğun idari varlığının sürdürülebilmesi adına yapılanma girişimleri reklamsal boyutlara taşırken birçok il gazetesi ilçelerde büro açmak sureti ile Büyükşehir gazetesi olma noktasında çaba gösteriyor.
Balıkesir`de 33 belde belediye başkanının olağan toplantılarında uygulamaya karşı alınacak önlemler görüşülürken, hafta sonu en çarpıcı haber Avşa`dan geldi. 
Balıkesir`in büyükşehir yapılmasıyla, bu uygulamadan en çok zararı kendilerinin göreceğini öne süren adalılar tepkilerini her platforma dile getiriyorlar.
İlk tepki Paşaliman Adasındaki beş köyün muhtarlarından gelmişti. Balıkesir`in büyükşehir olmasıyla Paşaliman Adasının, Marmara Adasına bağlanacağını öğrenen muhtarlar, ilkbahar mevsiminden bu yana sorunlarını çözebilmek adına tüm yasal yolları deniyorlar.
İkinci tepki, Avşa Adasından geldi  
Baştarafı Sahife 1`de
Marmara Denizini RO-RO seferleri ile Erdek, Karabiga ve Çanakkale`den Tekirdağ`a bağlayan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, İl genel meclisi üyeleri ile birlikte deniz otobüsü ile Marmara Denizinin batısında gerçekleştirdiği ziyarette Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar`dan, Avşa Adasının Çanakkale`ye bağlanmak istediğini öğrendi.
Çanakkale heyetinin Avşa Adasındaki incelemelerin de, Avşa Belediye Başkanı Çağlar, adanın Çanakkale`ye bağlanması yönündeki isteğine Çanakkale Valisinin destek vermesini istedi.
Avşa Belediye başkanı Cevdet Çağlar, Çanakkale Valisi ve heyeti ile Avşa`da gerçekleştirilen toplantıda Ada`nın birçok anlamda Çanakkale ile ortak bağları bulunduğu, yaz nüfusu 80 bin`i bulan bir beldenin sosyal ve ekonomik yapısının mahalle statüsünde şekillenmesinin mümkün olamayacağını dile getirip, Avşa`nın Çanakkale`ye bağlanmasının mevcut şartlara göre en uygun karar olacağı görüşünü paylaştı. 
Avşa`nın ilk belediye başkanı olarak görev aldığı Avşa Beldesinin, köyden kentliğe geçiş noktasında yaşadığı sıkıntıları çok iyi bildiğini vurgulayarak, yaşamsal anlamda ``yok`` kelimesinin vücut bulduğu Avşa Köyünü bugün 80 bin kişinin huzur içersinde tatilini geçiren bir kent vizyonuna taşıdıklarını anlattı. 
Çalar ``Avşa" nın bu haklı talebini benim yeniden adaylığım için istediğimizi düşünenler olabilir. Şartlar ve koşullar ne olursa olsun, ben aday değilim. Görevde bulunduğum süre içinde Avşa`nın yaşamsal gereksimini alt yapıdan üst yapıya, çevre`den temizliğe her şeyi yaptık. Bundan sonra göreve gelecek arkadaşlarımız ancak bu hizmetlerin üzerine bir şey koyarsa ne ala. Yalnız, ada kara ile bağlantısı olmayan Avşa`nın mahalle statüsünde bırakılması Ada`nın yok olması anlamını gelir`` uyarısında bulundu.
Çağlar ``Halka rağmen`` yapılan hiçbir uygulamanın sonuca ulaşmasının söz konusu olmayacağının altını çizip ``Adalar bütün şehir statüsünde belediye olarak kalmak istiyor. Bunun  dışında bir görüş yok.`` dedi.
Çağlar, "Bütünşehir statüsü kendi sürecinde ilerlerken sistemin idari ve işlevsel mevzuatının halen açıklanmamasını ise, özellikle mahalleye dönüştürülecek beldelerde yaşayan vatandaşların huzursuzluğunu daha da arttırıyor" diyerek sözlerini tamamladı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false