Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Büyükşehir Başkanı Ayvalık'ta…

Büyükşehir Başkanı Ayvalık

Balıkesir Büyükşehir belediye Başkanı A. Edip Uğur, ilçelere düzenlediği program kapsamında Ayvalık İlçesine gitti.

Balıkesir Büyükşehir belediye Başkanı A. Edip Uğur, ilçelere düzenlediği program kapsamında Ayvalık İlçesine gitti.
Burada Ayvalık Belediye Başkanı ile görüşen Uğur, muhtarların sorunlarını dinledi.
Ayvalık Belediye Başkanı Gençer, Sorunları büyükşehirle birlikte ortak çalışma ile aşarız” diye konuştu.
Yanında kurmayları ile Ayvalık'a gelen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir toplantıda mahalle muhtarlarının sorunlarını dinledi. Kendisine iletilen sorunları kurmaylarına not aldıran Uğur, çözüm yolları aranarak sorunların halledileceğini söyledi.
Mahalle muhtarları, Büyükşehir Yasası ile köy statüsünden çıkartılarak mahalleye dönüştürülen yerleşim yerlerindeki sorunların başında kanalizasyon, yol ve su geldiğini aktardı.
Toplantıda konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Gençer, Büyükşehir yetkilileriyle bu dönem içinde hizmetleri yapmaya çalıştıklarını bildirerek şunları söyledi: Ayvalık'ın en büyük sorunu hakikaten su. Ayvalık'ın merkezi, Cunda'sı, sahili, Yeni Mahallesi, özellikle Şirinkent taraflarında su sorunumuz cidden var. Aslında Ayvalık ilçe sınırları içinde su var, ancak biz bu suyu Ayvalık'a getiremiyoruz mesele bu. Altınova'da artezyenlerden su çıkıyor, ancak bizim eski ve arızalı ve yanlış yapılmış hatlarımızdan dolayı Ayvalık'a yeteri kadar su devamlılığı sağlanamıyor. İki tane büyük hattımız çok eski, en son yapılan hattımıza şimdi BASKİ ile beraber onun üzerinde bir terfi istasyonu kuruyoruz. 400'lük hat devreye girince Ayvalık'ta su sorunu % 90‘a varan oranında halledilmiş olacak. Tabi ki Ağustos ayında su tüketimi arttığı için bu ayda ufak kesintileri olacak ama bu 400'lük hat inanıyorum ki Cuma günü devreye girdiğinde Ayvalık'taki su konusundaki sıkıntılar bitecek.”
Altınova'da bulunan barajdan ve artezyenlerden bir arıtma ile binlik veya daha büyük çaplı borularla Ayvalık'a su alınması halinde su sorunu kalmayacağını dile getiren Gençer, Bu ufak bir proje değil ama yapılamayacak bir proje de değil. Tahmin ediyorum BASKİ ve Büyükşehir bunu kısa zamanda kazandıracak ve arıtmanın olmasının iyi bir tarafı da bölgemizde maalesef kurşun ve arsenik olan bir bölge. Ege'nin bu kuzey bölgesinde doğal yapısından dolayı yeraltı sularında bu sıkıntılar var. O yüzden eğer arıtma ile Ayvalık'a bu içme suyu kalitesinde suyu musluklarımızda kazanmış olacağız diye düşünüyorum. Kırsal mahallelerde geziyoruz, köyden mahalleye dönen yerleşim alanlarındaki sıkıntıları yakından biliyoruz. Buraların muhtarları sorunlarını gayet güzel anlattılar. Bunların hepsi çözülecek sorunlar. Ortak yol sorunumuz var Ayvalık'ın. Kırsal mahallelerimizde kilit parke taş olsun, kanalizasyon olsun büyükşehirle beraber bunları organize edeceğiz. Onlar alt yapıyı yaptıklarında biz de gelip iç yolları yapacağız. Ayvalık'ta asıl sorunlardan bir tanesi de kanalizasyon sorunudur. Gerçekten bizim dünyaca ünlü bu iç denizimiz bu kanalizasyonumuzun yeterli kapasitede olmamasından dolayı gerçek temizliğine bir türlü kavuşamıyor. İstediğimiz kadar biz Lale Adası'yla Armutçuk (Ali Çetinkaya) arasında köprü yapalım ancak kanalizasyon kaçak yollardan, kaçak istasyonlardan denizse deşarj olduğu sürece  bu temizlik  hiçbir zaman için ortada olmaz. O yüzden iç denizimizi geri kazanmamız için kanalizasyon teşkilatımızda tekrardan düzenlemeler yapılması lazım. Şehir merkezinde kalan terfi istasyonumuzu bir süre sonra buradan kaldırmamız gerekir. Hem koku olayından hem de şehrin çok göbeğinde kaldığından kentte sağlık sorunları yarattığını da düşünüyorum. Bu konuda büyükşehirden destek istiyorum. Kanalizasyonda su gibi planlanırsa, bu da 5 yıllık yatırım planları içine alınırsa Ayvalık'a çok büyük hizmet olacak, çünkü bizim sahilimizde, Cunda'da, sahilde zaman zaman durgun havalarda çok ciddi kanalizasyon kokuları geliyor, yaşıyoruz, bunu hepimiz biliyoruz. Aynı şekilde terfi istasyonunun olduğu bölgelerde de bu sorunumuz var.” şeklinde konuştu.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur, turizm ve zeytin sezonu için ilk olarak zeytin sineği ile mücadele açısından dev çalışmalar yapıldığını, il genelindeki zeytin ilaçlamalarının da Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilecek ilaçlarla, birlik bünyesindeki uçaklar tarafından havadan atılarak yapılacağını belirtti.
Uğur, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan BASKİ`nin Ayvalık genelindeki bu sorunları çözümlemek için görevlendirildiğini hatırlatarak, bazı mahallelerde kaçak su israfının önlenmesi için muhtarlardan duyarlı olmasını istedi.
Toplantının ardından, iftar yemeğine katılan Uğur ve daire başkanları daha sonra ilçeden ayrıldı.
Uğur`a, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Osman Sali, Balıkesir Altyapı, Su ve Kanalizasyon İşletmesi "BASKİ" Genel Müdürü Mustafa Bayram, Büyükşehir Belediyesi Yatırımlar Dairesi Başkanı Ekrem Özşen ve BASKİ Ayvalık ve Gömeç İlçeleri Müdürü Saadettin Gezen eşlik etti.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli