Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Büyükşehir Belediye Meclisi’nden İsrail’e kınama

Büyükşehir Belediye Meclisi’nden İsrail’e kınama

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde grubu bulunan tüm partiler ve bağımsız meclis üyelerinin imzaladığı ortak bildirgeyle; İsrail’in, Filistin’de gerçekleştirdiği vahşet kınandı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde grubu bulunan tüm partiler ve bağımsız meclis üyelerinin imzaladığı ortak bildirgeyle; İsrail’in, Filistin’de gerçekleştirdiği vahşet kınandı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim Ayı 2. Birleşimi, Meclis Başkan Vekili Ramazan Bahçavan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis toplantısına geçilmeden önce; mecliste grubu bulunan tüm partiler ve bağımsız üyeler adına İsrail’in, Filistin’de yaşattığı vahşeti kınayan ortak bir bildirge okundu. Bildirgede yer alan ifadeler şöyle:

“Filistin ve İsrail’de yaşanan çatışmalarda çok sayıda sivil can kayıplarının yaşanması, sivil altyapının hedef alınması ve sivillerin en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak durumda bırakılması vicdanları yaralamaktadır. Krizin başka bölgelere de sirayet potansiyeli, bölgesel güvenlik ve istikrarı ciddi biçimde tehdit etmektedir. Sivillerin her şartta korunması ve toplu cezalandırma mahiyetindeki uygulamalardan kaçınılması hukukun, vicdanın ve insanlığın gereğidir.

“HUKUKSUZ İŞGAL 56 YILDIR DEVAM EDİYOR”

Bu gerilimin telafi edilemez sonuçlar doğurmaması için tüm tarafları barış-güvenlik-istikrar vizyonumuz çerçevesinde itidale ve aklıselime davet ediyoruz. Son yaşananlar, uzun süredir tarifsiz sıkıntı, umutsuzluk ve acılara yol açan Filistin-İsrail meselesinin artık iki devletli çözüme yönelik yerleşik Birleşmiş Milletler parametreleri temelinde ve müzakereler yoluyla adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması zaruretini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Filistin-İsrail meselesinin çözümü, sonuçları yönetmekten değil, sorunların temelinde yatan sebepleri ortadan kaldırmaktan geçmektedir. Son olaylar, 56 yıldır devam eden hukuksuz işgal ve buna bağlı politikaların doğurduğu bir sonuçtur. Gıda, enerji ve insani yardımların kesilmesi, sivil yerleşimlerin, hastanelerin hedef gözetilmeksizin vurulması uluslararası hukukun açık ve ağır bir ihlalidir.

“FİLİSTİN, EMSALİ GÖRÜLMEMİŞ BİR KUŞATMA ALTINDA”

Toprakları, hayat ve gelecek umutları elinden alınan Filistin halkı, bugün yeni ve emsali görülmemiş bir kuşatma altındadır. İki milyon insanın yaşadığı ve 16 yıllık ablukayla çoktan bir açık hava hapishanesine dönüşmüş bulunan Gazze’ye sağlanan gıda, enerji ve insani yardımların kesilmesi, sivil yerleşimlerin hedef gözetilmeksizin vurulması uluslararası hukukun açık ve ağır bir ihlalidir. Filistin topraklarında devam eden işgal uygulamalarının bir an önce sona ermesi ve adil bir barışa ulaşılması şarttır. İşgalle başlayan, yasadışı yerleşimcilerin mülk gaspları, kutsal mekânların statüsünü hiçe sayan saldırı ve provokasyonlarla devam eden ihlaller zinciri ve çifte standartlı uygulamalar, iki devlet temelindeki çözüm vizyonunu da aşındırmaya devam etmektedir.

“KALICI BARIŞA YÖNELİK MÜZAKERE BAŞLATILSIN”

Bu itibarla, Filistin topraklarında devam eden işgal uygulamalarının bir an önce sona ermesi ve adil bir barışa ulaşılması şarttır. Başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere, tüm uluslararası toplumun, artık daha fazla gecikmeksizin iki devletli çözüm vizyonu temelinde tarafları adil bir çözüme yönlendirmek için sorumluluk alması gerekmektedir. Kalıcı barış 1967 sınırlar temelinde başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devleti ile mümkün. Ortadoğu’da kalıcı barışın öncelikle Filistin-İsrail meselesinin adil bir çözüme kavuşturulmasıyla mümkün olduğunu ve bunun, 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin Devleti’nin vücut bulmasıyla mümkün olabileceğini net bir şekilde yineliyoruz. Kalıcı barışa yönelik müzakerelere başlamaya davet ediyoruz. Gazze’de bitmeyen insani trajediyi derinleştiren kolektif cezalandırma yöntemleri ile hedefi doğrudan siviller olan tüm saldırıları kınıyor; Filistin ve İsrail’i, iki devlet temelinde adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmaları için, daha fazla gecikmeksizin kalıcı barışa yönelik müzakerelere başlamaya davet ediyoruz.

“İNSANİ YARDIMLARIN ENGELLEMESİNE SON VERİLMELİ”

Sivillerin hedef alınmasına ve insani yardımların engellemesine son verilmeli. Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisinde grubu bulunan tüm siyasi partiler ve Meclis üyeleri olarak, yukarıda sıraladığımız görüşler temelinde, taraflardan Filistin ve İsrail’de yaşanan çatışmaları tırmandırmaya son vermelerini ve sivilleri hedef almamalarını bekliyoruz. Gazze’de bitmeyen insani trajediyi derinleştiren kolektif cezalandırma yöntemleri ile hedefi doğrudan siviller olan insanlık suçu niteliğindeki bu saldırıları en şiddetli biçimde kınıyor, Filistin ve İsrail’i, iki devlet temelinde adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmaları için daha fazla gecikmeksizin kalıcı barışa yönelik müzakerelere başlamaya davet ediyoruz.”

Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı