Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Çakıl balıkçısı Ahmet Dinçer: ?Marmara Denizi yine çok bereketli?

Çakıl balıkçısı Ahmet Dinçer: ?Marmara Denizi yine çok bereketli?

Burası, Türkiye´nin en büyük balıkçılık merkezlerinin başla-rında geliyor.

Burası, Türkiye´nin en büyük balıkçılık merkezlerinin başla-rında geliyor. Erdek´e bağlı eski köy, yeni kırsal mahalle Çakıl´da, Ege ve Karadeniz gibi uluslararası sularda trol avcılığına gidenler dahil, 120 dolayında büyük gırgır bulunuyor. Muhtarlığını Mustafa Geçici´nin yaptığı Çakıl´da yaşayan 1500 nüfus, geçimlerini denizden sağlıyor. Çakıl´daki büyük balıkçılardan biri de, ?Hicaz Ahmet? lakabıyla tanınan Ahmet Dinçer. Geçiciler Balıkçılık´tan sonra Çakıl´da ikinci büyük balıkçılık kuruluşunun sahibi olan Ahmet Dinçer, yeni av sezonuyla ilgili düşüncelerini açıklarken, şunları söyledi:
?Av sezonumuz 1 Eylül´de başlar. Sezonunu açılışıyla birlikte, İmralı Adası üstlerinde ava çıkarız. Bu av genellikle hamsiyle ilgilidir. En az 2 ay sürer. Kimi zaman 3-5 ayı da bulur. Daha sonra hamsi, Karadeniz Hopa üzerinden, Gürcistan´a geçer. Ardından, Ege´ye giderek, orada avlanırız. Böylece 8 ay avlanma süremizi tamamlar, yeniden Çakıl´a dönerek, av takımlarımızı bakıma alırız.

Denizlerimizde av yasağı 15 Nisan-1 Eylül tarihler arasını kapsıyor. Ancak Ege ve Karadeniz´in uluslararası sularında, trol av dönemi 15 Temmuzda başlıyor.?
Marmara Denizi´nde hamsinin bol olduğuna dikkati çeken Dinçer, şöyle konuştu:
?Marmara´da hamsi bol olunca kıyılara kadar gelir. Karadeniz´de ise limanlara girer. Bu yıl palamut biraz daha az olabilir. Lüfer için konuşmak erken. Çakıl´da, trol dahil 120 balıkçı teknesi bulunuyor. Ben, onlara fabrika diyorum. Bir gırgırda 40, trol teknesinde ise 5-10 kişi çalışıyor. Geçen yıl, balıktan iyi gelir elde ettik. Geçen yıl, yalnız benim devlete ödediğim vergi, 150 bin liraydı. Asla vergi kaçırmam.?
Denizin verimsizleştiğini öne sürenlere katılmadığını belirten Ahmet Dinçer, ?Deniz verimli olmasa, 1975´li yıllarda, Çakıl´da bulunan 6 tekne, bugün 120 olur muydu? Marmara Denizi yine çok bereketli.? diye konuştu.
Öte yandan, Çakıl balıkçıları, Yunanistan´ın içinde bulunduğu ekonomik krizin, bu ülkeye ihracat yapmalarını engellediğini vurgularken, ?Yunanistan, bizden aldığı balıkları İspanya ve İtalya´ya satıyordu. Ancak bu ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz, bizimle ihracatına darbe vurdu. Bu durumdan biz de etkilendik.? dediler.
Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu