Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Çalıştırılan yüz kişinin 39u sigortasız

Çalıştırılan yüz kişinin 39u sigortasız

SGK Balıkesirde kayıt dışı çalıştırılan işçi oranını açıkladı.

SGK Balıkesir`de kayıt dışı çalıştırılan işçi oranını açıkladı.
Balıkesir`de kayıt dışı çalıştırılan işçilerin oranının % 39 olduğu bildirildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Balıkesir İl Müdürü Ömer Çalışkan, kurum binasına basın açıklaması yapıp, yeni hizmete giren mobil aracı tanıttı.  
Kurumun çalışmaları hakkında bilgi veren SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan, kayıt dışı işçi çalıştırma üzerine önemli bilgiler verdi.  Kayıtlı istihdamı teşvik noktasında ciddi çalışmaların yapıldığını belirten Çalışkan, bu kapsamda denetimlerde kullanılmak üzere bir adet Denetim Aracı alındığını ifade etti. 
Aracın donanımlarının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Çalışkan, denetmenler tarafından kullanılacak olan aracın gece denetimlerine de imkan verecek şekilde dizayn edildiğini kaydetti. 
SGK`nın 20 denetmen ve yardımcıyla denetim yaptığını söyleyen Çalışkan, kayıt dışı istihdam ile mücadele etmeye kararlı olduklarını söyledi. 
Balıkesir`de kayıt dışı çalıştırılan işçilerin oranının % 39 olduğunu kaydeden Çalışkan, kronik hastalıklarda maluliyet aylığı alabileceğinin açıklanmasının ardından Balıkesir`de 218 kişinin SGK`ya başvuru yaptığını belirtti. SGK ve Gelir İdaresi Başkanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında SGK denetmenleri ve Maliye memurlarının tutanaklarının ortaklaştırıldığını ifade eden Ömer Çalışkan, "İki kurumun gücünü birleştirmesi çalışma hayatına olumlu yansıyacaktır." dedi. 
İki kurumunda ortak belgelere ulaşıp kayıt dışı istihdama karşı birlikte mücadele edeceğini söyleyen Çalışkan, çalışmalar kapsamında Maliye`den kendilerine şu ana kadar 5 bin 100 tutanak geldiğini kaydetti. SGK ve Maliye`nin Ağustos ayında 5 gün boyunca 120 işyerinde ortak denetim yaptığını belirten Çalışkan, "Vergi ve kaçak işçilerle ilgili tespitler yapıldı ve raporlaştırıldı." dedi.
Çalışkan: "17.500 işveren teşvikten yararlandı"
SGK`nın kayıt dışı istihdam ile mücadele etmede kararlı olduğunun altını çizen Çalışkan, işvereni de uyardı. 
Çalışkan, "Kaçak işçi çalıştırmak ve kayıt dışı istihdam sağlamak büyük risk. İşverenler bu riske girmesin çünkü yaptırımları çok ağır." dedi. Kayıtlı işçi çalıştıran ve primlerini düzenli ödeyen işverenlere % 5 indirim sağlandığını söyleyen Çalışkan, 2013 yılı Ağustos ayı itibarıyla kayıtlı 25 bin işverenden 17 bin 500`ünün bu teşvikten yararlandığını söyledi. Çalışkan, 2010`da ise teşvikten yararlanan işveren sayısının 8 bin olduğunu primleri ödemeyen işverenlere tebligat gönderildiğini belirten Çalışkan, sistemlerinde işverene gönderilmek üzere 7 bin tebligat bulunduğunu anlattı. 
İşveren tebligattan itibaren primleri 7 gün içerisinde ödemezse haciz ve icra işlemlerini başlattıklarını ifade eden Çalışkan, Balıkesir`de kayıt dışı çalıştırılan işçilerin oranının % 39 olduğunu söyledi. 
Kronik hastalıklarda maluliyet aylığı alabileceğinin açıklanmasının ardından Balıkesir`de 218 kişinin SGK`ya başvuru yaptığını söyleyen Çalışkan, aylığı alabilmek için en az 10 yıldan beri sigortalı çalışma, 1.800 gün prim şartı gibi şartların olduğunu belirten Çalışkan, SGK`nın vatandaş odaklı çalıştığını belirterek, "Buraya gelip işinizi halletmeden gitmeyin" çağrısında bulundu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli